Zevenaar: 'We houden ons aan afspraken met Stable over FOC'

ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar houdt zich aan de afspraken met Stable voor de geplande Factory Outlet Center (FOC) in de Spoorallee, ondanks 35 bezwaren en verzet van de Provincie. Die dreigt met een 'pro-actieve aanwijzing'.

ZEVENAAR - De gemeente Zevenaar houdt zich aan de afspraken met Stable voor de geplande Factory Outlet Center (FOC) in de Spoorallee, ondanks 35 bezwaren en verzet van de Provincie. Die dreigt met een 'pro-actieve aanwijzing'.

Door Elvan Bayraktaroglu
PropertyNL Magazine nr. 8, 29 augustus 2014


De provincie dreigt gebruik te zullen maken van de pro-actieve aanwijzing als de gemeente het ontwerp-uitwerkingsplan niet intrekt of dit stevig aanpast. De woordvoerder van de Provincie Gelderland stelt dat de nieuwbouw een outletcenter elders meer leegstand veroorzaakt.
Deze pro-actieve aanwijzing is een bevoegdheid van de provincie die niet vaak wordt gebruikt, omdat de provincie daarmee ingrijpt op de autonomie van een gemeente.

Een ander bezwaar komt van een consortium geleid door Solidiam. Deze private belegger heeft haar pijlen eveneens gericht op de ontwikkeling van een FOC in Zevenaar bouwen, op een meer centrale locatie. Het voormalige fabrieksterrein van British American Tabacco, waar Solidiam het koopjescentrum wil realiseren, heeft echter een woonbestemming. Het college heeft dit plan ter kennisgeving aangenomen, aldus een woordvoerder van de gemeente Zevenaar.

Intentieovereenkomst
Als het aan de gemeente Zevenaar ligt, houdt ze zich aan de afspraken die zijn vastgelegd in de intentieovereenkomst met Stable; een Factory Outlet Center op de Spoorallee. ‘Dat we een intentieovereenkomst hebben, betekent natuurlijk wel iets’, zegt een woordvoerder van de gemeente.
Het FOC komt direct aan de A12/A3 bij de Duitse grens. Stable ontwikkelt daar, samen met haar partners KWP en Veluwezoom Verkerk, een outlet centrum van 15.000 m² aangevuld met horeca, inclusief de daarbij behorende parkeervoorzieningen. De opening van Zevenaar Fashion Outlet is gepland voor eind 2017.

‘We zijn al jaren in gesprek over deze ontwikkeling en we hebben een intentieovereenkomst met Stable. De haalbaarheid van dit FOC is duidelijk en er is geen reden om van deze afspraak af te stappen. De start bouw van het FOC moet echter wel samenlopen met het project A12/15', aldus de woordvoerder.
Het college heeft de plannen van Solidiam ter kennisgeving aangenomen. Vlak voor de zomervakantie is het plan bij het college ter inzage gelegd en toen ging iedereen met reces. Officieel is daar nog niet uitgebreid naar gekeken, en over het plan is nog geen standpunt ingenomen.

De Spoorallee ligt aan de oostzijde van Zevenaar direct aan de nieuw te realiseren op- en afrit van de A12. Hier wordt de A12 verbreed vanaf de aansluiting op de A18 tot aan afslag 28 bij Duiven, waar de A12 richting Arnhem al drie rijbanen heeft. Verder komt er een nieuwe afslag bij Zevenaar-Oost en wordt de A15 doorgetrokken vanaf Bemmel tot aan de A12 tussen Zevenaar en Duiven. De aanleg hiervan is van cruciaal belang voor het FOC.

40 industriële gebouwen
Solidiam heeft ook een plan gepresenteerd voor een FOC in Zevenaar, ditmaal op het terrein van het voormalige terrein van British American Tobacco (BAT). Op dit BAT-terrein staan 40 industriële gebouwen die moeten worden herontwikkeld. Een eerder plan om hier woningen en een gemeentehuis te ontwikkelen, is nog niet van de grond gekomen. Dat gemeentehuis is echter wel gepland.
'Er is geen reden om de overeenkomst met Stable te op te zeggen en met het plan van Solidiam in te stemmen', zegt de gemeentewoordvoerder. 'Het BAT-terrein, waarvan Solidiam beoogd eigenaar is, heeft trouwens als bestemming wonen. Wel komt op dat terrein het nieuwe gemeentehuis’.

Solidiam tekende in 2012 een koopovereenkomst voor dit terrein, samen met toen nog Klok Groep. Het consortium bestaande uit Van Wijnen, Gieling Consultancy en Solidiam werkt nu samen aan een businesscase. ‘De totale businesscase is een belangrijk onderwerp voor de komende maanden, aldus Eline Fraters, betrokken bij het project namens conceptontwikkelaar Gieling Consultancy. 'Daar verrichten we onderzoek naar en hierover gaat het consortium in overleg met stakeholders en een of meerdere mogelijke exploitatiemaatschappij(en). Door samen een krachtig en integraal concept neer te zetten, kunnen we voldoende bezoekers aantrekken.'

Investeringsfonds
Een investeringsfonds is volgens Fraters een cruciaal element in de toekomstvisie voor het Zevenaarse centrum, omdat daarmee het integrale karakter wordt gewaarborgd. 'Met het fonds worden kwalitatieve verbeteringen in het stadshart bekostigd en om die reden is het fonds gekoppeld aan het concept’
Het plan dat nu door Gieling Consultancy in opdracht van Solidiam en Van Wijnen is gepresenteerd, voorziet in een designer outletcenter dat 2 tot 4 miljoen bezoekers per jaar moet trekken. Wat het plan extra aantrekkelijk voor de gemeente moet maken, is dat deze initiatiefnemers voorstellen dat een deel van de omzet van het FOC wordt gebruikt voor een fonds dat nieuwe ontwikkelingen in het centrum van Zevenaar mogelijk gaat maken. De verwachting is dat er op termijn € 3 tot € 5 mln in het fonds terechtkomt.

Uit de krant vernomen
De provincie kent dit plan echter nog enkel uit de krant: ‘De gemeente Zevenaar heeft het nog niet met ons besproken en ook nog niet in de Stadsregio', zegt een woordvoerder van de Provincie Gelderland. 'Wij zullen het plan op zijn merites beoordelen. De eerste vraag daarbij is of er behoefte is aan een dergelijke outlet, de eerste stap op de ladder voor duurzaam ruimtegebruik.
De gemeente Zevenaar en de provincie Gelderland zijn met elkaar in gesprek over ruimtelijke ontwikkelingen in Zevenaar, onder andere over de Spoorzone. Dit plan zal mogelijk aan de orde komen in dat overleg.
De provincie biedt in haar recente Omgevingsvisie geen ruimte voor een dergelijke ontwikkeling in de gemeente, maar Zevenaar beschikt over een bestemmingsplan uit 2007 waarin deze ruimte wel wordt geboden.

Zowel het plan van de gemeente en Stable als van Solidiam gaat uit van een outlet center met een omvang van ongeveer 15.000 m². Zevenaar heeft 35 bezwaren op dit plan gekregen. Van de aangrenzende buurtgemeente heeft enkel Montferland duidelijk gemaakt dat ze dit plan niet zien zitten, omdat ze bang zijn dat regionale winkelcentra hieronder zullen lijden. De Gelderse gemeente wijst tevens op de infrastructuur die hiervoor te kort zou schieten.

Nadelige gevolgen
Inmiddels hebben de Gedeputeerde Staten en Solidiam een zienswijze op het ontwerp uitwerkingsplan Spoorallee van de gemeente Zevenaar ingediend. De provincie voorziet grote nadelige gevolgen voor Zevenaar en andere binnensteden in de regio. ‘Uit onderzoek en ervaring weten we dat meer winkeloppervlak ergens anders leegstand veroorzaakt. Leegstand bedreigt de aantrekkelijkheid en vitaliteit van een dorp of stad. We hebben al veel leegstaande winkels, kantoren en bedrijven.'

In Gelderland staat gemiddeld 10% van de winkels leeg, in Zevenaar is dat al zo’n 12%. Daarom heeft de provincie bezwaar tegen het plan voor een outlet gemaakt, net als 34 anderen. 'Wij hopen dat het college van B&W onze zienswijze ter harte neemt en het ontwerpuitwerkingsplan intrekt of stevig aanpast. Als het college dat niet doet, kan de provincie de gemeenteraad een zogenoemde proactieve aanwijzing geven. Dan dragen wij de gemeente op een nieuw bestemmingsplan te maken, volgens de bepalingen en grenzen die de provincie aangeeft. We hopen echter dat het zo ver niet hoeft te komen.'

De gemeente Zevenaar moet een besluit nemen over de zienswijzen die zijn ingediend. Gezien het aantal zienswijzen en de brede omgeving van waaruit ze komen (de Achterhoek, de stadsregio Arnhem Nijmegen, Duitsland) denk ik dat de gemeente die niet zomaar naast zich neer kan leggen’, aldus de provinciewoordvoerder.