Bouwinvest koopt Citroën-gebouwen Amsterdam

Bouwinvest koopt namens het Bouwinvest Office Fund de twee Citroën-gebouwen in het Olympisch gebied aan de Amstelveenseweg te Amsterdam.

Bouwinvest koopt namens het Bouwinvest Office Fund de twee Citroën-gebouwen in het Olympisch gebied aan de Amstelveenseweg te Amsterdam.

Citroën zelf betrekt komend weekeinde het pand dat BMW Amsterdam heeft achtergelaten langs de A10 in Amsterdam. Het Nederlandse hoofdkantoor van de Franse autofabrikant zit sinds 2012 in de Oval Tower in het Arenagebied.

De twee Citroën-gebouwen zijn beide ontworpen door de architect Jan Wils, een representant van De Stijl en de Nieuwe Haagse School. Het linker pand werd in 1931 opgeleverd, enkele jaren na de Olympische Spelen in Amsterdam. Het rechter pand dateert van 1959. Wils is ook de architect van het Olympisch Stadion zelf. Ander werk van zijn hand zijn de bioscoop City Theater in Amsterdam en het woningcomplex Daal en Berg in Den Haag.

Noordblok
Bouwinvest is al uitgebreid vertegenwoordigd in dit gebied, met appartementencomplexen in Het Kwartier, de bedrijfsruimten en parkeergarage in het Olympisch stadion en de appartementen en de winkels in het in ontwikkeling zijnde ‘Noordblok’ op het Stadionplein.

Deze aankoop sluit zeer goed aan bij de strategische uitgangspunten van het Office Fund: de multifunctionele locatie, de goede bereikbaarheid en de mogelijkheden om een multi-tenant omgeving te creëren. De historie, de uitstraling en de indeelbaarheid van het gebouw vormen een goede basis voor een duurzame herontwikkeling met veel onderscheidend vermogen. Daarbij wordt de geografische spreiding binnen het fonds door deze aankoop verbeterd.

25.000 m²
Bijkomend voordeel is het vele bezit van Bouwinvest op deze plek, waardoor de kwalitatieve uitstraling van het gehele gebied integraal benaderd wordt en nog verder verbeterd kan worden.
De aankoop bestaat uit twee gebouwen die gezamenlijk ongeveer 25.000 m² omvatten. De gebouwen zullen een multifunctionele invulling krijgen. In het voorlopige programma wordt voorzien in kantoor-, horeca- en retailruimten. De komende maanden zal er samen met de gemeente Amsterdam gewerkt worden aan de invulling van de conceptplannen waarbij bewaking van de monumentale uitstraling centraal staat. De planning is om medio 2016 te starten met de herontwikkeling en de oplevering zal een jaar later plaatsvinden.

Iconische uitstraling
Allard van Spaandonk, directeur Nederland van Bouwinvest, zegt over de transactie: 'We krijgen de mogelijkheid om twee karakteristieke panden, gelegen op een cultuurhistorisch bijzondere locatie aan de zuidelijke toegangspoort van Amsterdam te transformeren tot een werk- en recreatieplek met een iconische uitstraling. Een prachtige aanwinst voor ons Office Fund. Ik ben trots dat we de aankoop in zo’n korte tijd hebben kunnen realiseren, mede door goede samenwerking met de gemeente Amsterdam.'

Citroën Nederland werd geadviseerd door DTZ Zadelhoff en Bouwinvest werd bijgestaan door Peak Development.