Bouwinvest transformeert noordelijk Citroën-gebouw Amsterdam

De voormalige noordelijke Citroën-garage aan het Stadionplein in Amsterdam krijgt een nieuwe bestemming. Het monumentale gebouw gaat onderdak bieden aan kantoren, horeca en winkels.

De voormalige noordelijke Citroën-garage aan het Stadionplein in Amsterdam krijgt een nieuwe bestemming. Het monumentale gebouw gaat onderdak bieden aan kantoren, horeca en winkels.

Bouwinvest heeft de monumentale panden eind 2014 van Citroën Nederland gekocht om ze een multifunctionele invulling te geven, aansluitend op het eigen bezit in de directe omgeving.

Rijnboutt is geselecteerd als architect voor het noordelijke pand. ‘Het gebouw wordt alzijdig en opener,’ zegt architect Frederik Vermeesch. ‘Dit wordt een bruisende plek met een grote aantrekkingskracht.’ De verbouwing begint in 2016, de oplevering is een jaar later.

‘Bouwinvest benadert het gebied integraal, en wij spelen daarop in,’ zegt Vermeesch. ‘We zullen van het noordelijke gebouw een duurzaam, aantrekkelijk kantorenverzamelgebouw met andere functies maken. We zullen daglicht moeten brengen in de kern van dit grote volume van 50 bij 70 meter. Ook zullen we de monumentale hellingbanen voor auto’s een plaats geven.’

De twee markante Citroën-gebouwen op het Stadionplein zijn ontworpen door architect Jan Wils (1891–1972). Ze maken deel uit van het terrein rond het Olympisch Stadion, de bekendste schepping van deze Nederlandse architect. Het eerste gebouw (1929–1931) deed dienst als showroom, magazijn, kantoor en garage. Dit Zuidgebouw krijgt vanaf 2016 een tweede leven naar ontwerp van BiermanHenket Architecten. Ten noorden van dit pand werd tussen 1959 en 1962 een tweede gebouw neergezet in een strakke, modernistische bouwstijl. Het Noordgebouw (circa 15.000 m²) nam de functie van garage over van het oude gebouw, dat vanaf dat moment werd ingericht als kantoor en verkoopruimte. Het gebouw is nu voorlopig beschikbaar voor verschillende doeleinden, zoals een kunsthal, restaurant Citroen, culturele activiteiten en pop-initiatieven.