Meer vraag en aanbod pop-up locaties

Steeds meer leegstaande winkel- en bedrijfspanden in de Amsterdamse binnenstad zijn grote trekpleisters voor retailers en startende ondernemers. Zij starten er een pop-up store, met als doel om op een speelse manier consumenten kennis te laten maken met hun product.

Steeds meer leegstaande winkel- en bedrijfspanden in de Amsterdamse binnenstad zijn grote trekpleisters voor retailers en startende ondernemers. Zij starten er een pop-up store, met als doel om op een speelse manier consumenten kennis te laten maken met hun product.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 23 oktober 2015

Dat meldt Chasing Spaces, een online bemiddelaar tussen huurders en verhuurders van tijdelijke winkelruimte. Op basis van een inventarisatie concluderen zij dat er zowel van de aanbod- als de vraagzijde veel belangstelling is. De website is sinds drie maanden live. Sinds het begin in juli heeft Chasing Spaces het aanbod in locaties maandelijks zien verdubbelen naar ruim 50 panden tot nu toe. Ook het aantal aanvragen van tijdelijke huurders ligt nu op 50 nieuwe aanvragen per maand.

In tegenstelling tot Londen (verschillende metrostations) en Berlijn (3300 m2 shopping mall) waar er inmiddels fulltime pop-up locaties zijn, gaat het in Nederland nog vaak om kleine initiatieven in leegstaande winkelpanden. Meestal gaat het eenmalige productlanceringen van A-merkfabrikanten, veelal gericht op A-locaties in Amsterdam. Meest recente voorbeeld hiervan is het tijdelijke boterhammenrestaurant van De
Ruijter in de Negen Straatjes of de Magnum Pleasure Store op de Leidsestraat.

Hilde Boorsma, een van de oprichters van Chasing Spaces, licht toe: 'Popups zijn voor grote A-merken een serieus onderdeel van hun marketingmix. Door op een high traffic locatie een fysieke winkel te openen kun je niet alleen veel en nieuwe consumenten bereiken ook kun je hier, anders dan de meeste traditionele marketing kanalen, sales direct koppelen aan je marketing activiteit. Bij deze zogenaamde Big Brands ligt de focus op het bouwen van een imago en vergroten van de merkbekendheid.'

Naast dure A-locaties is er steeds meer vraag naar kleinere ruimtes in de stadsdelen rondom
het centrum. De eerste aanvragen buiten de ring van Amsterdam hebben zich inmiddels ook al aangediend.
Chasing Spaces verwacht dat de animo voor Amsterdam zich in aanloop naar 2016 snel zal uitbreiden naar andere grote steden, waaronder Rotterdam en Utrecht. Boorsma: 'Amsterdam is natuurlijk niet de enige stad waar je prima tijdelijk in contact kunt komen met je doelgroep. Vooral Utrecht lijkt steeds meer in trek.'

De ervaring van Chasing Spacing is dat Big Brands voor de A1/A2 op de Kalverstraat of 9 Straatjes gaan, voor 1 dag of 1 week huren en voor 50 tot 250 m² een huursom van € 10.000 tot € 30.000 per maand betalen.
Small Brands en webshops gaan voor de Haarlemmerstraat, Utrechtsestraat of Gerard Doustraat en huren voor 1 tot 6 maanden. Voor 30 tot 70 m² wordt € 500 tot € 3500 per maand betaald.
Horeca zoekt op de B1/B2 binnen de ring van Amsterdam voor 1 tot 6 maanden. Voor 80 tot 250 m² wordt per maand € 1000 tot € 5000 per maand betaald.

Laatste nieuws

Evenementen