Aankoop Beurs-WTC door Bouwinvest definitief

Bouwinvest en Beurs Rotterdam hebben de verkoop van Beurs-WTC aan het Dutch Institutional Office Fund en Dutch Institutional Retail Fund formeel bevestigd.

Bouwinvest en Beurs Rotterdam hebben de verkoop van Beurs-WTC aan het Dutch Institutional Office Fund en Dutch Institutional Retail Fund formeel bevestigd.

Vorige week werd al bekend dat Bouwinvest het circa 54.000 m² grote complex in de binnenstad van Rotterdam overneemt van Beurs Rotterdam nv. De reden om te verkopen is dat de gemeente, die de helft van de aandelen in de nv bezit, van mening is dat 'het publieke belang niet langer gediend is om het groot aandeelhouderschap te continueren', meldt Beurs Rotterdam in zijn persbericht.

Verkoop vastgoed
De aankoopprijs wordt door de partijen niet bekend gemaakt, maar in de markt circuleert een bedrag van circa € 135 mln. De verkoop betreft het vastgoed van Beurs Rotterdam nv en dochteronderneming Beurs Rotterdam Facilities bv. Het omvat het gehele Beurs-WTC gebouw (hoog- en laagbouw) aan het Beursplein, waarin kantoren (37.000 m²), congresruimte (7000 m²), winkels (8000 m²) en overige commerciële ruimte (2000 m²) gevestigd zijn. Ook de parkeergarage onder het gebouw en de parkeergarage WTC-V&D aan de Leeuwenstraat (totaal 575 plaatsen) maken deel uit van deze deal.
Op dit moment heeft Beurs-WTC circa 200 huurders en in het complex zitten 29 winkels.

Internationale handelskarakter
Volgens Bouwinvest past de WTC-formule goed bij het internationale handelskarakter van Rotterdam. 'Het succes van deze formule is al bewezen in het WTC Den Haag, waarvan Bouwinvest eveneens eigenaar is. Beurs-WTC sluit goed aan op actuele markttrends zoals flexibiliteit, het nieuwe werken en het creëren van goed gefaciliteerde zakelijke ontmoetingsplekken.'

Allard van Spaandonk, directeur Nederland van Bouwinvest: 'Met deze aankoop in Rotterdam wordt de diversificatie in beide fondsen verder geoptimaliseerd. Met meer dan € 600 mln aankopen ten behoeve van de Nederlandse vastgoedfondsen was 2014 voor Bouwinvest een fantastisch jaar en dat wordt bekroond met deze prachtige aankoop.'

Verdwijnen handelsbeurzen
Samen met zakelijke en particuliere partijen nam de gemeente in de jaren '30 het initiatief voor de bouw van het beursgebouw, dat onderdak bood aan onder andere de Graan-, Aardappel- en Vlasbeurs, de Schippersbeurs, de Valutabeurs en de Assurantiebeurs. Met het verdwijnen van deze handelsbeurzen en de toenemende vraag naar kantoorruimten besloot men in de jaren '80 tot de bouw van de 97 meter hoge toren. Ook werd het Congress & Event Center gerealiseerd met 37 congres- en vergaderzalen. In 1987 werd het geopend en omgedoopt tot Beurs - World Trade Center.

In de eerste helft van 2015 zal de exploitant van het Congress & Event Center verzelfstandigd worden en worden voortgezet. Voor de medewerkers van Beurs Rotterdam die hier geen deel van uitmaken is een sociaal plan opgesteld.