Eén op de vijf woningeigenaren ligt wakker van geldzorgen

De financiële situatie is voor veel woningbezitters met een hypotheek een bron van zorg, zo blijkt uit onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie).

De betalingsachterstanden op hypotheken zijn historisch laag -tussen 2012 -2021 gemiddeld slechts 3% procent, onder het gemiddelde van van de Europese Unie (3,6%)- maar tegelijkertijd geeft 40% van de woningeigenaren aan nét of net niet genoeg inkomen te hebben om rond te komen. Ondanks de financiële worstelingen, geeft een gelijk aantal respondenten aan geen professionele hulp te zoeken bij (dreigende) problemen. 

Bijna 18% van de woningeigenaren kan geen financiële tegenvallers opvangen ter grootte van het maandinkomen. Een grote groep Nederlanders geeft aan wakker te liggen vanwege financiële zorgen. Maar liefst 1 op de 5 mensen slaapt slecht, heeft stress of voelt zich moedeloos. 

Meeste zorgen in Holland en Groningen

In de Woonlastenmonitor combineert NHG data over achterstanden met het sentiment rondom financiële zorgen van consumenten met een hypotheek. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen landelijke inzichten en ontwikkelingen per provincie. Daaruit blijkt dat er grote sentimentsverschillen leven tussen de provincies. De zorgen zijn het grootst in Noord-Holland, Zuid-Holland en Groningen, terwijl in Zuid-Holland gemiddeld meer verdiend wordt dan het landelijk gemiddelde. Utrechters zijn het meest optimistisch over de financiële situatie, maar passen hun uitgavepatroon ook het sterkst aan.

Bezuinigen op boodschappen

Roald van der Linde, bestuurder NHG: “De prijzen zijn door het dak gegaan en een grote groep Nederlanders heeft het moeilijk. Die mensen blijven hun hypotheeklasten netjes betalen, maar bezuinigen massaal op energie en op boodschappen. Als je wilt begrijpen wie er in de financiële problemen kunnen komen, moet je veel breder kijken dan naar hypotheekcijfers. Daarom hebben we deze Woonlastenmonitor gemaakt. Vervolgens moeten die mensen ook weten waar ze terecht kunnen voor hulp en hulp durven vragen. Soms speelt schaamte een rol of de angst om uit huis gezet te worden, maar hypotheekverstrekkers willen mensen echt niet hun huis uit zetten en zullen zoeken naar andere oplossingen.”