Vestia verkoopt 5500 woningen aan Patrizia voor € 578 mln

ROTTERDAM - De Duitse belegger Patrizia koopt voor € 578 mln een portefeuille van circa 5500 woningen van corporatie Vestia. Nooit eerder werd er in Nederland een woningportefeuille van dit formaat verkocht.

ROTTERDAM - De Duitse belegger Patrizia koopt voor € 578 mln een portefeuille van circa 5500 woningen van corporatie Vestia. Nooit eerder werd er in Nederland een woningportefeuille van dit formaat verkocht.

Dat hebben Patrizia en Vestia donderdag bekend gemaakt. Sinds 20 maart 2014 staat de portefeuille te koop. Tot 14 mei konden geïnteresseerden uit binnen- en buitenland bieden op deze portefeuille. Oorspronkelijk betrof het circa 6500 woningen. Gedurende het proces heeft Vestia besloten een specifiek deel, het zorgvastgoed, niet te betrekken in de transactie. De overeenkomst betreft uiteindelijk circa 5500 woningen die Vestia aan Patrizia verkoopt.

Arjan Schakenbos, voorzitter van de Raad van Bestuur van Vestia over de overeenkomst: 'Wij zijn erg tevreden over deze verkoop. Het is een uitstekend bod dat een grote bijdrage levert aan ons duurzaam financieel herstel. Daarnaast neemt Patrizia een groot aantal medewerkers over die het vastgoed goed kennen, wat voor alle partijen een positieve ontwikkeling is.'

De overeenkomst is gesloten onder voorwaarde van goedkeuring door het Ministerie van BZK, het WSW en de toezichthouders. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) moet toestemming geven voor de verkoop en zal deze toetsen aan de Circulaire MG 2013-02. In de circulaire staan de algemene regels en voorwaarden van de verkoop door corporaties aan commerciële partijen beschreven. Vestia besteedt in het bijzonder aandacht aan de zienswijzen van de gemeenten waarin het bezit wordt verkocht. Ook de raad van commissarissen, het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) dienen de verkoop goed te keuren.

Naar verwachting wordt Patrizia eind 2014 formeel de nieuwe eigenaar van de woningportefeuille van 5500 woningen. 'Deze overeenkomst sluit aan bij het realiseren van onze gewenste groei en lange termijn investeringen in Europa', zegt Klaus Schmitt, Chief Operating Officer and Managing Board member van Patrizia Immobilien.

De koop is tot stand gekomen met ondersteuning van Capital Value, specialist in woningbeleggingen en Houthoff Buruma voor juridisch advies. Marijn Snijder van Capital Value zegt in een commentaar op de deal dat er zeer veel belangstelling is geweest voor de Vestia-portefeuille. ‘Het is historisch dat een buitenlandse langetermijnbelegger op deze grote schaal nu toetreedt tot de Nederlandse markt.’