MIPIM: Den Haag werkt langjarig samen met Patrizia bij woninginvesteringen

Den Haag gaat langjarig samenwerken met de Duitse belegger Patrizia bij het ontwikkelen van woningen.

Den Haag gaat langjarig samenwerken met de Duitse belegger Patrizia bij het ontwikkelen van woningen.

Dat zijn Peter Helfrich, managing director van Patrizia Nederland, en Joris Wijsmuller, wethouder wonen en stadsontwikkeling, tijdens de Mipim in Cannes overeen gekomen.

In een overeenkomst die tijdens de vastgoedbeurs werd ondertekend, zegt Patrizia toe elk jaar in minstens 150–200 Haagse woningen te willen investeren. Niet alleen is dit de eerste keer dat het Duitse fonds investeert in Nederlandse nieuwbouw, maar het is ook het eerste langetermijncontract van de investeerder met een Nederlandse gemeente. De samenwerking komt op een moment dat de belangstelling van buitenlandse beleggers om te investeren in huurwoningen ongekend groot is. Tegelijk is een intensieve zoektocht naar geschikt product gaande, nu verkopen van bestaande (corporatie-)portefeuilles minder snel op gang komen dan verwacht.

De overeenkomst met de gemeente Den Haag is een signaal dat deze prominente buitenlandse belegger het accent verschuift naar (her)ontwikkeling van nieuwe woningen.

Benodigde woningproductie niet gehaald
Den Haag slaagde er de afgelopen jaren niet in de benodigde woningproductie te halen. Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij): ‘Den Haag groeit elk jaar met zo’n 6000 inwoners. We moeten bouwen omdat we groeien. Als stad willen we ervoor zorgen dat er voldoende betaalbare woningen van goede kwaliteit zijn. Daarom zijn we ook erg tevreden met de toezegging van Patrizia om hieraan bij te dragen.’

In een commentaar op de overeenkomst zegt Wijsmuller desgevraagd dat de overeenkomst past in het proactieve beleid van de gemeente Den Haag om ontwikkelingen met de markt mogelijk te maken. ‘De samenwerking met Patrizia is een belangrijke aanvulling op de bestaande samenwerking van de gemeente Den Haag met marktpartijen.’

Peter Helfrich: ‘De Haagse groei en de constructieve rol van de gemeente zorgen ervoor dat Den Haag een goede plek is om in te stappen op het gebied van woningbouw. Daarom hebben we deze overeenkomst nu gesloten. We zijn echter niet uit op quick wins, maar willen een duurzame woningportefeuille uitbouwen in dit land.’

Momenteel lopen gesprekken tussen Patrizia, de gemeente en andere private partners over enkele concrete locaties. In de komende maanden wordt daar meer over bekend.
Patrizia is een investment manager die zowel institutionele investeerders als particuliere beleggers vertegenwoordigt. Naast Duitsland heeft de onderneming vestigingen in onder andere Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Nederland. De Nederlandse vestiging werd in 2014 opgericht en sindsdien heeft Patrizia hier reeds 5500 woningen gekocht. Deze bestaande woningen komt uit de Vestia-portefeuille. Met deze overeenkomst neemt de investment manager de stap om ook in nieuwbouw te gaan investeren.