Montea Nederland: logistieke beleggingsmarkt trekt aan in Q1

Montea Nederland ziet dat de Nederlandse beleggingsmarkt voor logistiek vastgoed weer aantrekt. De Nederlandse tak van het Belgische beursgenoteerde concern boekte in het eerste kwartaal een huuromzet van € 11,3 mln.

De bezettingsgraad van de 34 objecten in Nederland bleef op 100%. Concernbreed heeft Montea de verwachting voor de groei van het EPRA-resultaat in 2025 verhoogd naar  € 4,75 per aandeel in 2025 (voorheen € 4,65).

Nieuwe transacties Q2 en Q3

“Het beste nieuws laat zich echter nog niet in cijfers vertalen”, stelt Cedric Montanus, mededirecteur Montea Nederland. “Dat is dat wij de beleggingsmarkt voor logistiek vastgoed in Nederland weer zien aantrekken. Het sentiment is aanzienlijk verbeterd. Dat wil zeggen: er worden steeds meer transacties geïnitieerd.”

Hylcke Okkinga, mededirecteur Montea Nederland: “Als dit zo doorzet dan zal dat in de loop van de komende maanden zichtbaar worden naarmate er meer transacties worden voltooid. Ook wij hopen eind Q2 of begin Q3 weer voltooide transacties te kunnen aankondigen.”

Brown- en greyfields van 840.000 m²

Ook voor het ontwikkelen van nieuwe projecten staat Montea er naar eigen inzicht goed voor. Het Nederlandse aandeel in de landbank van het bedrijf is met 840.000 vierkante meter nu het grootste. Het gaat hier uitsluitend om brownfield- en greyfield-locaties.

Ook in Frankrijk heeft Montea meer dan 800.000 m², daar gaat het om 71% brownfield- en greyfield-locaties.

Acquisitie in Hamburg

Concernbreed heeft Montea in het eerste kwartaal een EPRA-resultaat neergezet van € 19,8 mln en komt daarmee 16% hoger uit dan in Q1 van 2023. Een hoogtepunt was in het eerste kwartaal de acquisitie van een logistiek park in de haven van Hamburg. Daarmee is een investering van € 50 mln gemoeid.

Montea boekt ook positieve vooruitgang bij de uitrol van haar landbank in de vier landen: in de eerste drie maanden van 2024 werd de ontwikkeling van 23.000 m² verhuurbare oppervlakte opgestart. Ook werden aan Montea de omgevingsvergunningen verleend voor een totale verhuurbare oppervlakte van 65.000 m². Aan de landbank is 36.000 m² aan ontwikkelpotentieel toegevoegd voor de lange termijn.