Apeldoorn krijgt circulair en duurzaam zwembad

Een ontwerp van Wind Design + Build en VenhoevenCS architecture+urbanism is gekozen voor de realisatie van een nieuw, circulair zwembad in Apeldoorn Noord.  

Zwembad Apeldoorn Noord zoekt aan alle kanten aansluiting met zijn groene omgeving: de levendige en aantrekkelijke plint stimuleert interactie tussen het gebouw en de omringend gemeenschap, schrijven de architecten, bouwers en ontwerpers. De patio’s en getrapte terrassen die het zwembadcomplex verbinden met de parkachtige omgeving zorgen voor een natuurlijke overgang naar het gebouw. Het project, in opdracht van de Gemeente Apeldoorn, omvat een Design & Build opgave. De accommodatie wordt een zwem- en recreatiecentrum voor zowel topsport als de buurt met onder andere een 50-meterbad, doelgroepenbad en recreatiezone.

De duurzame ambities van de Gemeente Apeldoorn zijn vertaald naar een natuurlijk en circulair ontwerp. Het architectonische concept is geïnspireerd op de schoonheid van de Hoge Veluwe en het lokale thema ‘Groen en Royaal’. De geknikte dak- en terrasvormen op verschillende hoogtes bepalen de dynamische verschijning van het gebouw.

Circulair materiaalgebruik voert de boventoon in het ontwerp: de prominente houten constructie articuleert de uitstraling en definieert de twee herkenbare dakvormen. Het tot in het gebouw doorlopende groen brengt de natuur naar binnen. Met de toepassing van hergebruikte stoeptegels als metselstenen, die verzameld worden in de buurt, wordt ook de omgeving een beetje groener.