Vestia verkoopt 7000 studenten- en jongerenwoningen aan Woonstad Rotterdam

Vestia en Woonstad Rotterdam hebben vandaag een intentieovereenkomst getekend over de overname van studenten– en jongerenhuisvester Vestia Rotterdam Stadswonen. Hierdoor wisselen ruim 7000 kamers, studio’s, appartementen en bedrijfsruimten in Rotterdam van eigenaar.

Vestia en Woonstad Rotterdam hebben vandaag een intentieovereenkomst getekend over de overname van studenten– en jongerenhuisvester Vestia Rotterdam Stadswonen. Hierdoor wisselen ruim 7000 kamers, studio’s, appartementen en bedrijfsruimten in Rotterdam van eigenaar.

De overname betreft ongeveer 7000 eenheden. Ruim 6000 eenheden zijn kamers en woningen. Daarvan bestaat meer dan de helft uit onzelfstandige kamers in 24 grote studenten- en jongerencomplexen. De rest betreft kleinere klassieke herenhuizen, een paar honderd reguliere woningen, bedrijfsruimten en overige eenheden. De merknaam Stadswonen blijft behouden: onder de naam Stadswonen Rotterdam wordt de studenten- en jongerenhuisvester een organisatieonderdeel van Woonstad Rotterdam. De overdracht van het onroerend goed vindt naar verwachting medio 2015 plaats.

Financieel herstel
'De komende jaren werken wij aan duurzaam financieel herstel en leggen wij de focus volledig op onze kerntaken', aldus Arjan Schakenbos, voorzitter van de Raad van Bestuur van Vestia. 'Het afbouwen van de verhuur van woningen voor studenten en jongeren is een onderdeel van ons ondernemingsplan. Woonstad Rotterdam is in veel opzichten een uitermate geschikte overnamepartner en verhuurder van het bezit van Stadswonen.'
Met deze overname draagt Woonstad Rotterdam bij aan het herstel van Vestia en aan het belang van de hele corporatiesector. Vestia wil tot 2022 ruim 30.000 woningen verkopen om zo weer een gezonde corporatie te worden, zonder financiële steun van de sector.

Jongeren behouden voor Rotterdam
'De huisvesting van studenten en jongeren is een van de speerpunten uit onze herziene ondernemingsstrategie', zegt Maria Molenaar, voorzitter van de Raad van Bestuur van Woonstad Rotterdam. 'Deze overname sluit dus goed aan bij onze strategische koers voor de komende jaren. Het is essentieel voor de economische toekomst van Rotterdam dat hoogopgeleide jongeren in de stad blijven wonen. Daar zijn goede en betaalbare woningen voor nodig.'

KennisAs
De woningen van Stadswonen liggen vooral rondom de KennisAs, de virtuele lijn die oost-west door de stad loopt en vijf leefgemeenschappen van studenten en jongeren met elkaar verbindt: Campus EUR Woudestein, Stadsportaal Oostplein, Biz Live Westblaak, Stadscampus Hoboken en de Creatieve Werkplaats Coolhaveneiland. Het concept KennisAs is ontwikkeld door Stadswonen om de kenniseconomie in Rotterdam zichtbaarder te maken.

Terug naar 65.000 woningent
Tot 2022 wil Vestia haar aantal verhuureenheden terugbrengen van ruim 96.000 naar circa 65.000. Deze zomer sloot de corporatie een overeenkomst met de Duitse woningbelegger Patrizia over de verkoop van circa 5500 huurwoningen, verspreid over Nederland. De verkoopprijs bedraag € 577 mln. Deze deal is nog niet afgerond en wacht op goedkeuring van het ministerie van BZK, het WSW en de toezichthouder.
Ook verkocht Vestia eerder dit jaar 500 woningen in Den Haag en Westland aan Arcade.

Ingelijfd in 2011
Op 1 juni 2011 lijfde Vestia Stadswonen in. Het bedrijf gericht op huisvesting van studenten en jongeren ging verder onder de naam Vestia Rotterdam Stadswonen. De oorprong ligt bij de Erasmus Universiteit. In 1961 is de stichting Studentenhuisvesting opgericht als onderdeel van de studentenvoorzieningen van de Erasmus Universiteit. In 1990 werd de Stichting Studenten Huisvesting Rotterdam (SSHR) een zogenoemde toegelaten instelling. In 1997 veranderde de naam in Stadswonen. Met uiteenlopende woon- en serviceconcepten draagt Stadswonen op een innovatieve manier bij aan het wonen voor jongeren en studenten en heeft de organisatie een sterke identiteit opgebouwd. Toen duidelijk was dat Stadswonen de grenzen van haar financiële mogelijkheden had bereikt, werd een overnamepartner gezocht.

Woonstad Rotterdam
Woonstad Rotterdam is een stadscorporatie met uitsluitend bezit in de gemeente Rotterdam. De corporatie heeft ruim 54.000 woningen in beheer, één op de zes Rotterdammers huurt bij Woonstad Rotterdam. Het behouden van studenten en hoogopgeleide jongeren voor de stad is een belangrijke doelstelling van Woonstad Rotterdam.

Arjan Schakenbos was, totdat hij februari 2011 aan de slag ging bij Vesteda, drie jaar bestuursvoorzitter van Woonstad Rotterdam. Voor de fusie met De Nieuwe Unie in 2007 vervulde hij dezelfde rol bij Woningbedrijf Rotterdam (vanaf 2004). In juni vorig jaar begon hij bij Vestia, samen met mede-bestuurder Willy de Mooij.
Zij is ook geen onbekende in de Rotterdamse corporatiewereld, want ze werd in 2007 directeur financiën en middelen bij corporatie PWS, dat in 2011 met Com.wonen fuseerde tot Havensteder.