Muermans haalt met bezwaren tegen Jazz City bakzeil

De Raad van State heeft de bezwaren van de bedrijven van Harry Muermans tegen het bestemmingsplan van Jazz City in Roermond ongegrond verklaard.

De Raad van State heeft de bezwaren van de bedrijven van Harry Muermans tegen het bestemmingsplan van Jazz City in Roermond ongegrond verklaard.

De gemeenteraad van Roermond stelde het bestemmingsplan Jazz City in februari vorig jaar vast. Dit is een ontwikkeling van Van Pol Beheer en SDK, een dochter van VolkerWessels. Zij bouwen een gebied met woningen, leisure, een hotel en horeca. Muermans tekende bezwaar aan omdat hij negatieve gevolgen verwacht voor de binnenstad en vanwege de parkeer- en verkeersoverlast.

De gemeente Roermond vindt dat Muermans geen belanghebbende is, omdat zijn bedrijf niet in Roermond gevestigd is. Muermans is eigenaar van het winkelcentrum Roercenter en de stichting Roercenter had mede bezwaar aangetekend, evenals de Muermans Groep. De rechter constateert dat de machtigingen niet goed geregeld zijn, ook omdat de namen niet overeenkomen met het handelsregister. Bovendien wordt door de kerstboom van vastgoedbv's niet duidelijk wie nu eigenlijk het beroep heeft ingesteld. Daarom is het bezwaar niet-ontvankelijk.

Rechter: betoog Muermans faalt
Inhoudelijk vangt de Limburgse vastgoedondernemer ook bot. Muermans Vast Goed Roermond is eigenaar van appartementen aan de Achter de Steenen Trappen en de Bethlehemstraat. Op 500 meter afstand van zijn bezit worden 330 appartementen in Jazz City ontwikkeld.
De belegger vindt dat het nieuwbouwplan niet past in de provinciale woonvisie en dat er een overaanbod aan huurappartementen ontstaat. De rechter oordeelt dat het betoog van Muermans faalt. In het bestemmingsplan staat dat er ruimte is voor kwalitatief hoogwaardige appartementen in een nichemarkt, zoals wonen aan het water.
Muermans maakt ook bezwaar tegen de uitbreiding van het Designer Outlet Center met andere voorzieningen, omdat dit bezoekers zou wegtrekken uit de binnenstad van Roermond. Een onderzoek van Royal Haskoning DHV uit 2013 voorspelt juist een positief economisch effect. Muermans kan niet aantonen dat dit onderzoek niet klopt, evenals een ander onderzoek naar de behoefte aan leisure. Binnen Jazz City wordt Roermond Yumble gebouwd, een virtual reality attractie.
Ook op het gebied van milieu, verkeer en parkeren verklaart de rechter zijn bezwaren ongegrond.