ING en Eigen Huis: Vooruitzichten huizenmarkt positief

Het herstel van de huizenmarkt maakt even een pas op de plaats, meldt het ING Economisch Bureau. Tegelijkertijd meldt de Vereniging Eigen Huis dat het vertrouwen in de woningmarkt een nieuw hoogtepunt bereikt.

Het herstel van de huizenmarkt maakt even een pas op de plaats, meldt het ING Economisch Bureau. Tegelijkertijd meldt de Vereniging Eigen Huis dat het vertrouwen in de woningmarkt een nieuw hoogtepunt bereikt.

In augustus werden ongeveer evenveel woningen verkocht als een halfjaar geleden. In de maanden daarvoor steeg het aantal verkopen nog flink. Na 8 maanden van stijging zijn ook de prijzen gestabiliseerd. Toch blijven de vooruitzichten positief. De vraag zal aantrekken bij een dalend aanbod. Hierdoor verwacht het ING Economisch Bureau dat huizenprijzen in 2015 gemiddeld met 2% zullen stijgen. Ook consumenten zijn positief over huizenprijzen in de toekomst. Nergens in Europa is het sentiment over de woningmarkt zo sterk verbeterd als in Nederland.

Ook uit Eigen Huis Marktindicator blijkt dat het vertrouwen van huizenkopers blijft toenemen. Deze steeg in september naar 100 punten. Dit is de hoogste waarde sinds de invoering van de stemmingsgraadmeter in 2004. De recordwaarde van de Eigen Huis Marktindicator betekent dat het negatieve sentiment onder huizenkopers is verdwenen. Bij 100 punten is het consumentenvertrouwen neutraal. Ter vergelijking: bij de introductie van de Eigen Huis Marktindicator tien jaar geleden, ruim voor de crisis, gaf deze 92 punten aan.

Het toegenomen consumentenvertrouwen in de woningmarkt is te verklaren door de lage hypotheekrente in combinatie met de fors gedaalde huizenprijzen. Ook het ruime koopaanbod draagt hieraan bij. Ten slotte zorgt het kabinet voor relatieve rust onder huiseigenaren. De regering zegt geen nieuwe maatregelen in petto te hebben die de betaalbaarheid van een eigen woning verder aantasten. Wel wordt het positieve sentiment getemperd door de blijvende onzekerheid over de eigen financïële situatie. Ook economische ontwikkelingen kunnen het vertrouwen nog schaden.