Politie Haaglanden in vizier voor pand Buitenlandse Zaken Den Haag

Gemeente Den Haag en Rijk overwegen het hoofkantoor van de politie Haaglanden te verhuizen naar het kantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken, als dat in 2017 vrij komt.

Gemeente Den Haag en Rijk overwegen het hoofkantoor van de politie Haaglanden te verhuizen naar het kantoor van het ministerie van Buitenlandse Zaken, als dat in 2017 vrij komt.

Dat blijkt uit de Uitvoeringsagenda 2014-2015 tussen de gemeente Den Haag en het Rijk die deze week is bekend gemaakt.

Politie Haaglanden is gevestigd op de Burgemeester Patijnlaan 35 in Den Haag, een locatie nabij het Vredespaleis die goede kansen biedt op herontwikkeling naar woningen. Het gebouw waar Politie Haaglanden nu in gevestigd is heeft een totale oppervlakte van bijna 50.000 m2.

‘De schuifoperaties moeten niet leiden tot een extra verstoring van de vastgoedmarkt en leegstaande kantoren elders in de stad’, zo is te lezen in de Uitvoeringsagenda. Verhuizing van overheidsdiensten en bedrijven naar leegstaande Rijksgebouwen is niet onomstreden - in de markt is men beducht voor concurrentie door het Rijk dat kantoorruimte tegen zeer lage prijzen zou kunnen verhuren.

Werkgroep
Het Rijksvastgoedbedrijf staat de komende jaren in Den Haag voor een zeer aanzienlijke opgave: Zo worden Buitenlandse Zaken (83.000 m2, Bezuidenhoutseweg) verwacht de verkoop van de voormalige ministeries Sociale Zaken (60.000 m2, Anna van Hannoverstraat), en Verkeer en Waterstaat (27.400 m2, Plesmanweg).

Voor Buitenlandse Zaken wordt een werkgroep van gemeente en RVB geformeerd waarin zal worden gezocht of en welke rijks- en gemeentelijke gebruikers, dan wel andere gebruikers in ieders invloedsfeer, (bedrijven, diensten, agentschappen, ZBO’s, etc.) op deze locatie kunnen worden gehuisvest. Met eventuele schuifoperaties kunnen locaties worden vrijgespeeld die eenvoudiger te transformeren zijn naar bijvoorbeeld woningen.

Sociale Zaken
Alleen al in Den Haag komt de komende jaren 450.000 m2 aan kantoorruimte van het Rijk vrij. Er komen minder ambtenaren, en door flexwerken hebben die ook minder ruimte nodig. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en de Haagse wethouder Wijsmuller (Stadsontwikkeling) hebben deze week afspraken gemaakt over verdere samenwerking bij het vinden van nieuwe bestemmingen voor vrijkomend vastgoed van het Rijk.


De afspraken gaan naast Buitenlandse Zaken onder andere over de leegkomende ministeries van Sociale Zaken, de vorming van de internationale zone Den Haag en het aantrekken van buitenlandse organisaties naar Nederland en Den Haag. Verder worden bestaande afspraken over vrijkomende gebouwen geactualiseerd.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid komt halverwege 2015 leeg. De uitkomsten van onderzoek door het Rijksvastgoedbedrijf naar transformatiemogelijkheden van het gebouw worden samen met de gemeente Den Haag uitgewerkt tot uitgangspunten voor een nieuwe bestemming. In beginsel is het pand bedoeld voor organisaties op het terrein van ‘Safety en Security’. In de 'plint' zou horeca en dienstverlening kunnen komen.

Betere plannen welkom
Voor veel gebouwen van het Rijk die leeg staan of komen, gelden er uitgangspunten voor het nieuwe gebruik. Potentiële kopers moeten daar in hun plannen rekening mee houden. Afgesproken is dat kopers ook een vrij bod mogen doen; bijvoorbeeld als het nieuwe gebruik een aanwinst is voor Den Haag, nieuwe concepten voor hotels of zorg oplevert of verloedering van het gebied voorkomt. Als een vrij bod een beter plan oplevert, zal de gemeente daaraan meewerken.