VolkerWessels krijgt opdracht voor provinciehuis Gelderland

De provincie Gelderland en het consortium In Domu Nova (onder andere VolkerWessels Integraal) hebben het contract getekend voor de revitalisering van de provinciale huisvesting in Arnhem.

De provincie Gelderland en het consortium In Domu Nova (onder andere VolkerWessels Integraal) hebben het contract getekend voor de revitalisering van de provinciale huisvesting in Arnhem.

Het consortium gaat het huidige monumentale provinciehuis aan de Markt verduurzamen en aanpassen aan de moderne tijd. Naast het bestaande Huis der Provincie komt een nieuw gebouw.
De indicatieve omvang van het nieuwe gebouw komt op basis van vastgestelde uitgangspunten op circa 16.000 m² bvo revitalisatie van de bestaande huisvesting (Huis der Provincie en de Sabelspoort) en circa 13.000 m² bvo nieuwbouw inclusief parkeren en beheer en onderhoud van de bestaande parkeergarage Prinsenhof C.
De planning is om na de sloopwerkzaamheden van het gebouw Rijnstate, rond de bouwvak te beginnen met de bouw.

Natuurlijke verbinding
De provincie vindt de geboden oplossing van het consortium voor de verbinding tussen de nieuwbouw en de bestaande bouw zeer natuurlijk. De nieuwe huisvesting functioneert als een samenhangend geheel en straalt dat ook uit zowel in interieur als in de uitstraling naar de stad. Vier luchtbruggen, die tevens fungeren als (flexibele) werkplekken, verbinden de gebouwen ruimtelijk en functioneel met elkaar, waardoor de logistieke samenhang is gegarandeerd. Het binnenhof wordt overkapt met een duurzaam dak van kunststof luchtkussens. Deze bijzondere overkapping zorgt voor een beperking van het energieverbruik van het gehele complex, geeft het binnenhof een eigentijdse allure en maakt het multifunctioneel inzetbaar voor bijeenkomsten. Het monument wordt hiermee niet alleen duurzamer, maar kan ook beter behouden blijven voor de toekomst.

DBMO van 20 jaart
De revitalisatie van de bestaande huisvesting en de nieuwbouw vindt plaats in een Publiek-Private Samenwerking (PPS) met een DBMO-contract. Bij een DBMO-contract komen ontwerp, (ver- en nieuw)bouw, onderhoud en exploitatie voor een langere periode in handen van één private partij te liggen. De opdracht heeft na ingebruikname van het gebouw een looptijd van 20 jaar.

Voor dit project heeft VolkerWessels Integraal de BV In Domu Nova (iDNova) opgericht. Het consortium bestaat uit:
- VolkerWessels Integraal (integraal projectmanagement)
- Team V Architectuur (ontwerp)
- OTH architecten (Het Nieuwe Werken en interieurontwerp)
- DGMR (bouwfysica, duurzaamheid en veiligheid)
- Karres en Brands Landschapsarchitecten (stedenbouw en landschap)
- Valstar Simonis Adviseurs Installatietechniek (installaties)
- Bartels Ingenieursbureau (constructie)
- Bouwbedrijf Wessels Rijssen (bouw, beheer en onderhoud)
- Visser & Smit Bouw (bouw, beheer en onderhoud)
- Homiij Technische Installaties (realisatie van gebouwgebonden installaties)
- PCH Integrated Facility Management & Services B.V. (facilitair)
- Architectenbureau Fritz (adviseur restauratie en onderhoud monument)
- VolkerWessels Vastgoedbeheer (integraal meerjarig onderhoud bouw en techniek)