Kroonbesluit houdt deur open voor Decathlon-vestigingen

Bij Koninklijk Besluit is het onderdeel geschorst in de provinciale Verordening Ruimte dat de komst van Decathlon in Den Haag en Schiedam in de weg staat. De ministers Infrastructuur en Milieu en de minister van Economische Zaken vinden dat de provincie haar huiswerk opnieuw moet doen.

Bij Koninklijk Besluit is het onderdeel geschorst in de provinciale Verordening Ruimte dat de komst van Decathlon in Den Haag en Schiedam in de weg staat. De ministers Infrastructuur en Milieu en de minister van Economische Zaken vinden dat de provincie haar huiswerk opnieuw moet doen.

Het is een unicum dat de Kroon overgaat tot schorsing en mogelijk vernietiging van een artikel in een provinciale verordening. Aanleiding is het bezwaar dat de Franse retailer Decathlon aantekende tegen de Verordening Ruimte, omdat zij vindt dat dit strijdig is met de Wet ruimtelijke ordening en de Europese Dienstenrichtlijn.

Decathlon wil twee nieuwe winkels bouwen volgens het concept 'try and buy' op het bedrijventerrein Forepark in Den Haag (langs de A4) en Harga Noord in Schiedam. Hiervoor is een ontheffing van het bestemmingsplan nodig. De gemeenten zijn voor, maar de provincie Zuid-Holland is tegen omdat volgens haar de bestaande winkelcentra hieronder te lijden hebben.

In de verordening staat een limitatieve lijst van detailhandel die zich wel buiten de centra mag vestigen, en daartoe behoort een sportwinkel dus niet. Wel bijvoorbeeld auto's, piano's, surfplanken, fitnessapparatuur, tenten en bouwmaterialen.

Maar in het Kroonbesluit wordt gesteld dat er 'dwingende redenen van algemeen belang' moeten zijn om bepaalde categorieën uit te sluiten. De ministers Schultz van Haegen en Kamp vinden dat de provincie met meer argumenten zal moeten komen om de vestiging van de sportwinkel tegen te houden: een lijstje waarin de nieuwe detailhandel niet genoemd staat is niet voldoende. In het Europese recht is de vrijheid van vestiging immers verankerd.

De ministers vinden dat een bestemmingsplan ook moet kunnen voorzien in andere nieuwe detailhandel dan de branches die genoemd zijn in onderdeel a van het derde lid van artikel 2.1.4, mits die detailhandel zich uit oogpunt van ruimtelijke ordening niet onderscheidt van de wel in dat onderdeel genoemde detailhandel.

De provincie zal dus moeten beargumenteren dat Decathlon een heel ander concept heeft dan de verkoop van bijvoorbeeld surfplanken, tenten en fitnessapparatuur. De schorsing duurt tot 1 april 2016.

Decathlon probeert al jaren haar vestigingen uit te breiden. Veel bestaande retailers verzetten zich daar echter tegen. Onlangs werd bekend dat Decathlon zich ook gaat vestigen in het Rabo Vastgoed project Cool63 (voorheen MAB). De sport- en outdoorketen huurt aan de Coolsingel in Rotterdam 5000 m², nadat eerder Saturn afhaakte als huurder van 10.000 m². Wat dit betekent voor de plannen in Schiedam is niet bekend.