Rating Rabobank verlaagd, kredietportefeuille commercieel vastgoed blijft groeien

Standard & Poor's heeft de rating van Rabobank verlaagd. Reden is onder meer de leningen op commercieel vastgoed.

"Standard & Poor's heeft de rating van Rabobank verlaagd. Reden is onder meer de leningen op commercieel vastgoed.

Bovendien staat van de bijna 600 Rabobank-filialen die de afgelopen jaren zijn gesloten, ongeveer eenderde nog leeg.

Gisteren heeft ratingorganisatie Standard & Poor’s de rating van de bank verlaagd met een stap naar A+. Daarbij verwees zij specifiek naar de leningen op commercieel vastgoed die de bank heeft uitstaan.

De malaise in de markt voor kantoren en winkels leidde vorig jaar tot een verlies van Rabo Vastgoedgroep van € 817 mln. S&P verwacht dat de verliezen in 2014 op een vergelijkbaar hoog niveau zullen blijven.

De bruto-kredietportefeuille commercieel vastgoed van dochter FGH is met € 19,6 mrd medio 2014 de grootste van alle Nederlandse banken. Ten opzichte van ultimo 2012 (€ 19,2 mrd) en ultimo 2013 (€ 19,4 mrd) is de kredietportefeuille blijven groeien, zo blijkt uit het Financieringsonderzoek van PropertyNL (Top Financiers).

De toename van financieringen kan mede het gevolg zijn van het weer aantrekkelijk maken van onderpand. Door nog iets meer te financieren, kan de eigenaar het pand beter verhuren of verkopen wat op de lange termijn ook in belang is van de bank.

In de eerste zes maanden van dit jaar verstrekte de bank voor € 800 mln aan leningen. Dat is minder dan in dezelfde periode vorig jaar (€ 900 mln). In de portefeuille van FGH zitten ook projecten van MAB, de ontwikkeldochter van Rabo die in de afbouwfase zit.

Een voorbeeld daarvan is De Rotterdam in Rotterdam, het prestigeproject van architect Rem Koolhaas. Van de 60.000 m² kantoorruimte wordt nog een kwart aangeboden (15.000 m²). Voor De Rotterdam wordt nog naarstig gezocht naar een belegger.

Maar vastgoedfinancieringen lopen bij de Rabo Bank niet alleen via dochter FGH, maar ook via de lokale Rabo Bank-vestigingen. Die zijn niet meegenomen in het financieringsonderzoek en vallen niet onder Rabo Vastgoed.

De Rabo Bank heeft ook te kampen met leegstand in zijn eigen kantorennetwerk. Van alle voormalige Rabo-vestigingen die sinds 2008 gesloten zijn, is ruim de helft getransformeerd naar een kantoor voor andere gebruikers of woningen. 173 Kantoren staan leeg. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van cijfers van onderzoeksbureau Locatus.

Rabobank Nederland kocht sinds 2007 panden op van de 123 lokale banken en bracht die onder bij een interne ‘bad bank’ voor bankfilialen. Volgens de krant is eind september de inkoop gestaakt. De vastgoeddochter waar de lege Rabo-filialen in zijn ondergebracht, genaamd Eigen Steen, heeft de afgelopen zeven jaar ongeveer € 250 mln aan vastgoed overgenomen. Daar is tot 2013 € 60 mln op afgeboekt. Er zitten volgens de Rabobank nog 120 panden in de portefeuille van Eigen Steen."