Icon Real Estate koopt New Babylon voor € 87 mln

Icon Real Estate heeft het kantoren- en retailcomplex New Babylon gekocht van Babylon Den Haag bv, waarvan de aandelen in handen zijn van Propertize. Icon is de prime vastgoedportfolio van Victory Advisors en is gericht op de Benelux.

Icon Real Estate heeft het kantoren- en retailcomplex New Babylon gekocht van Babylon Den Haag bv, waarvan de aandelen in handen zijn van Propertize. Icon is de prime vastgoedportfolio van Victory Advisors en is gericht op de Benelux.

Het verkochte complex bestaat uit twee kantoorgebouwen, City Offices (15.428 m²) en Center Offices (18.611 m²). Daarnaast bevat het complex een winkelcentrum (11.429 m²) gelegen op de begane grond en eerste verdieping. De kantoren zijn onder meer verhuurd aan TNO en NLO. Huurders van het winkelcentrum zijn onder meer Mango, Vero Moda, Cool Cat, AKO, SPAR en De Tuinen.
De verkooprijs volgens het Kadaster bedraagt € 86,6 mln.

New Babylon, direct gelegen naast Station Den Haag Centraal, werd tussen 2003 en 2012 door Fortress volledig gerenoveerd en uitgebouwd tot een multifunctioneel en hoogwaardig complex. Er werden twee kantoorgebouwen en twee woontorens van respectievelijk 100 en 140 meter hoog om het oorspronkelijke gebouw heen gebouwd en het winkelcentrum werd uitgebreid. Ook het bestaande hotel (143 kamers) werd onderhanden genomen. Het complex heeft daarmee een ware metamorfose ondergaan.

Het gehele complex omvat 130.000 m² vvo plus 1225 parkeerplaatsen en vergde een investering van ongeveer € 400 mln. De huurwoningen zijn al eerder verkocht aan Amvest en de Duitse belegger Commerz Real tekende in 2010 al voor 12.000 m² kantoorruimte, het deel dat verhuurd is aan advocatenkantoor Pels Rijcken & Drooglever Fortuijn. Het Hampshire hotel is eigendom van de hotelketen zelf.

Propertize (voorheen SNS Property Finance) was niet alleen financier van het project, maar ook mede-investeerder. Vorig jaar nam Propertize het 50% aandeel van Fortress over voor een symbolisch bedrag van € 1 mln. De ontwikkelaar Fortress ging verder als FRED.
De Staat heeft Propertize in zijn geheel in de etalage gezet, maar kennelijk worden er ook afzonderlijke projecten uit de vastgoedportefeuille verkocht.

Naast het complex heeft Icon ook de wko-installatie verworven. Deze installatie levert warmte en koude aan geheel New Babylon, inclusief de woningen en het gebouw van Leiden University College The Hague.

Victory Advisors werd geadviseerd door Rutgers & Posch, Deloitte, Heren2 en CBRE. Babylon Den Haag bv werd geadviseerd door Houthoff Buruma, Meijburg & Co en JLL.