Oppositie Kerkrade wil samenwerking met Van Pol opzeggen

De voltallige oppositie in Kerkrade wil de samenwerking met Van Pol Beheer opzeggen, nu grootaandeelhouder Piet van Pol gedagvaard wordt voor fraude.

De voltallige oppositie in Kerkrade wil de samenwerking met Van Pol Beheer opzeggen, nu grootaandeelhouder Piet van Pol gedagvaard wordt voor fraude.

Van Pol Beheer is de ontwikkelaar van het Centrumplan Kerkrade, met VolkerWessels als bouwer en SDK Vastgoed (een dochter van VolkerWessels) als gedelegeerd ontwikkelaar. In september maakte de gemeente bekend een projectfinanciering van € 23,5 mln aan Van Pol Beheer te willen verstrekken, omdat de banken dit niet willen doen. Voorwaarde is dat VolkerWessels een afbouwgarantie geeft en garant staat en dat geen sprake is van staatssteun.
Volgens de gemeente is het door de economische crisis en terughoudendheid als gevolg van de aangescherpte regelgeving veel moeilijker om geld te lenen. 'Dit heeft grote weerslag op de ontwikkelmogelijkheden van ontwikkelaars. Voor grootschalige projecten in een complexe omgeving, zoals het plan van Van Pol Beheer, betekent dit dat bancaire financiering onmogelijk is.'

Breken
Vrijdag, twee dagen nadat bekend werd dat het OM de oud-wethouders Jos van Rey en Tilman Schreurs uit Roermond en Piet van Pol gaat dagvaarden, zei GroenLinks tegen de lokale omroep L1 te willen breken met de ontwikkelaar. Een dag later volgden de andere oppositiepartijen (CDA, SP en de partij Ons Kerkrade). Samen hebben ze 12 van de 29 zetels in de Raad. Woensdag kwam dit ter sprake bij de behandeling van de begroting in de gemeenteraad. De oppositie stelt voor hier een aparte bijeenkomst aan te wijden.

Wethouder Huub Wiermans ziet geen reden voor stopzetten van de samenwerking. Tegen Limburg1 zegt hij: 'Wij werken samen met het bedrijf Van Pol Beheer. Dat Piet van Pol daar grootaandeelhouder van is, doet er niet toe. Ik betreur het dat iemand van een bedrijf waarmee wij een overeenkomst hebben, onderwerp is van een justitieel onderzoek. Dat is ook niet goed voor het imago van het project. Maar alleen om die reden kunnen we die overeenkomst niet opzeggen.'

Lange voorgeschiedenis
Centrumplan Kerkrade heeft een lange voorgeschiedenis. Eerder was het de Amsterdamse ontwikkelaar Metroprop van Jos van Mortel die de binnenstad zou vernieuwen. In 2012 werd hij uitgekocht door de gemeente, die € 13 mln betaalde voor 5 percelen. Volgens GroenLinks een te hoog bedrag gezien de taxatiewaarde. Daarna kwam Piet van Pol in beeld, eerst als adviseur en daarna als de ontwikkelaar.

Het nieuwe plan bestaat uit het bouwen van een bibliotheek, het renoveren en uitbreiden van het bestaande Wijngaard Theater, een seniorensociëteit, 6500 m² winkels en 67 woningen (47 huur en 20 koop). Door nieuwe en bestaande winkelstraten te verbinden worden de winkelroutes in het stadshart overzichtelijker en de gewenste verbinding met de Rodahal gecreëerd. Het ontwerp is van Engelman Architecten.

De winkelleegstand in Kerkrade is volgens onderzoekbureau Locatus ruim 22%. Onlangs werd bekend dat de franchisevestiging van de Hema in Kerkrade, die deel uitmaakt van het Centrumplan, failliet is. In maart dit jaar viel het doek ook voor de Hema-vestiging in Geleen, ook van een zelfstandige ondernemer.