Winkelblok Kalverstraat–Rokin van Jos van de Mortel onder de hamer

Het monumentale winkelblok aan de Kalverstraat 81–87 en Rokin 74-82 zal op 24 juni executoriaal worden geveild in opdracht van de hypotheekverstrekker, naar verluidt ING. Het is eigendom van de Stichting tot Behoud van Monumenten Laurentius en Petronella, opgericht door Jos van de Mortel.

Het monumentale winkelblok aan de Kalverstraat 81–87 en Rokin 74-82 zal op 24 juni executoriaal worden geveild in opdracht van de hypotheekverstrekker, naar verluidt ING. Het is eigendom van de Stichting tot Behoud van Monumenten Laurentius en Petronella, opgericht door Jos van de Mortel.

Het gehele blok tussen de Kalverstraat, Rokin, Wijde Kapelsteeg en Enge Kapelsteeg gaat onder de hamer. Het meet 5915 m² bvo (5122 m²) vvo en de winkelruimte aan de Kalverstraat is verhuurd aan de modeketen WE. Aan het Rokin zitten verschillende huurders van winkels en bedrijfsruimten.
Van de Mortel’s Stichting kocht het rijksmonument in 2007 voor een bedrag van € 40,6 mln. Het complex dateert uit 1912 en werd gebouwd op de plek van een laatmiddeleeuwse kapel. De ontwerper Posthumus Meyjes incorporeerde een nieuwe kapel in zijn ontwerp, in het midden van het blok. Hier is sinds 10 jaar de toeristische attractie The Amsterdam Dungeon gevestigd.

Rentederivaten
Eerder dit jaar kwam zijn bedrijf in het nieuws omdat hij niet meedeed met afspraken over huurkorting tussen verschillende pandeigenaren met V&D. Hij eiste in kort geding dat de winkelketen de huur volledig zou betalen.
In maart berichtte het Financieele Dagblad over een zaak tussen Metroprop en ING die diende voor het Gerechtshof van Amsterdam. ING wilde vastgoed van de belegger verkopen omdat die niet meer aan zijn bijstortverplichting kon voldoen. Metroprop heeft in het verleden voor miljoenen aan rentederivaten gekocht die nu fors in het rood staan. ING wil de relatie met Metroprop, dat volgens het FD al jaren liquiditeitsproblemen kent, beëindigen.

Afrikahuis
De Stichting tot Behoud van Monumenten Laurentius en Petronella, vernoemd naar de ouders van Van de Mortel, kocht vorig jaar voor € 5 mln een 4000 m² groot monumentaal kantoorpand aan de Nieuwezijds Voorburgwal 162 in Amsterdam van SNS Reaal. In 2006 kreeg de stichting het markante Afrikahuis aan het Spui in handen, ook een winkelpand (1500 m²) op een A-locatie in de Amsterdamse binnenstad.
De stichting is gelieerd aan de Amsterdamse belegger Metroprop. Jos van de Mortel is bestuurder van de monumentenstichting en tevens directeur-eigenaar van de Metroprop. Beide organisaties zijn ook op hetzelfde adres in Amsterdam gevestigd.

De vastgoedportefeuille van de stichting die in 1996 werd opgericht heeft een omvang van circa € 150 mln. Ze belegt uitsluitend in monumentale winkel- en kantoorpanden, veelal in de hoofdstad, maar ook in onder andere Haarlem (Staten Bolwerk 1, een kantoorvilla uit 1864), Den Haag, Heerlen en Maastricht. Metroprop en de eraan gelieerde bv’s en stichtingen hebben een gezamenlijke vastgoedportefeuille ter waarde van circa € 400 mln. Redevco nam in 2010 vijf winkels over van Metroprop, in Alkmaar, Venlo en Zwolle.

V&D-panden
Laurentius en Petronella is ook eigenaar van het V&D-pand in Den Bosch, dat beheerd wordt door Metroprop. Ook de V&D-panden in Sittard en Heerlen maken deel uit van de beleggingsportefeuille van Jos van de Mortel. In 2011 kocht hij het 9000 m² grote winkelpand in Sittard aan voor € 8,3 mln.
De onderneming van Van Mortel heeft behalve de V&D-panden nog meer vastgoed in Zuid-Limburg, zoals winkelcentrum De Bongerd en een kantoorgebouw in Heerlen. Ook had hij vroeger winkels in Kerkrade. Zijn herontwikkelingsplan voor de binnenstad van Kerkrade ging echter niet door en de gemeente ontbond in 2011 de overeenkomst. Een jaar later werd hij voor € 13 mln uitgekocht door de gemeente. Vervolgens kwam de van fraude verdachte Piet van Pol in beeld als ontwikkelaar van het centrum van Kerkrade.

De verkoop van het winkelblok aan de Kalverstraat en het Rokin wordt begeleid door DTZ Zadelhoff en DLA Piper treedt op als veilingnotaris. De online veiling verloopt via BOG-Auctions.