Hema's in Nijkerk en Hoevelaken maken doorstart

De Hema-winkels in Nijkerk en Hoevelaken maken in januari een doorstart. In Kerkrade wacht de warenhuisketen de ontwikkeling van het Centrumplan af.

De Hema-winkels in Nijkerk en Hoevelaken maken in januari een doorstart. In Kerkrade wacht de warenhuisketen de ontwikkeling van het Centrumplan af.

De franchisevestigingen gingen in oktober failliet, evenals een winkel in Kerkrade. De Hema gaat de vestigingen in Nijkerk en Hoevelaken nu zelf exploiteren, meldt een woordvoerder. De Hema in Kerkrade komt vooralsnog niet meer terug.
'Of we nog een vestiging in Kerkrade gaan openen, hangt af van de vraag wanneer het Centrumplan gereed komt. Nu stond de Hema feitelijk aan de rand van een bouwput en was er te weinig traffic. Dat heeft mede tot het faillissement geleid.'
In maart dit jaar ging voor het eerst een franchisezaak failliet, dat was in Geleen. De Hema in deze stad is snel daarna op een andere locatie heropend, nu ook als filiaal.

De franchisenemer in Kerkrade vroeg in oktober zelf het faillissement aan, meldt 1Limburg. De Hema zat sinds begin jaren '60 in de Zuid-Limburgse stad. Burgemeester Jos Som van Kerkrade zei in oktober tegen de lokale omroep de Hema te willen behouden in zijn stad. 'We zullen er alles aan doen om weer een vestiging in het vernieuwde centrum te krijgen. De Hema hoort bij Kerkrade.'

In 2004 sloot V&D al de deuren in Kerkrade en ook de lokale winkel Bergstein Mode verdween uit het straatbeeld. De gemeente werkt al jaren aan de revitalisering van het centrum van Kerkrade. Aanvankelijk was het de Amsterdamse ontwikkelaar Metroprop van Jos de Mortel die een plan had gemaakt en vastgoed aangekocht, maar hij werd in 2012 uitgekocht door de gemeente. Nu werkt de stad samen met de Roermondse ontwikkelaar Piet van Pol, die in de affaire met oud-wethouder Jos van Rey verdacht wordt van ambtelijke omkoping.