Bijna helft corporaties stopt vanaf 2014 met nieuwbouw

AMSTERDAM - Bijna de helft van de woningcorporaties bouwt vanaf 2014 geen nieuwbouwwoningen meer. Ze zetten een streep door de plannen voor in totaal 16.000 woningen. Daarmee is € 3 mrd aan investeringen in de bouw van de baan. Dat meldde de NOS deze week op basis van eigen onderzoek. Ruim 150 corporaties met een bezit van 1 mln m[sup]2[/sup] huurwoningen werden hiervoor bevraagd.

AMSTERDAM - Bijna de helft van de woningcorporaties bouwt vanaf 2014 geen nieuwbouwwoningen meer. Ze zetten een streep door de plannen voor in totaal 16.000 woningen. Daarmee is € 3 mrd aan investeringen in de bouw van de baan. Dat meldde de NOS deze week op basis van eigen onderzoek. Ruim 150 corporaties met een bezit van 1 mln m2 huurwoningen werden hiervoor bevraagd.

Vorig jaar bouwden de corporaties nog 35.000 huur- en koopwoningen, tweederde van de totale bouwproductie. Door de verhuurdersheffing die oploopt tot € 2 mrd in 2017 moeten ze fors bezuinigen, ook op onderhoud en renovatie. Daaraan wordt de komende jaren € 687 mln minder besteed.
Volgend jaar stelt ruim eenvijfde van de corporaties onderhoud uit, vanaf 2014 bijna eenderde. Ook worden plannen met maatschappelijk vastgoed geschrapt, in totaal voor € 200 mln.
In het regeerakkoord staat dat corporaties de huren tot maximaal 4,5% van de WOZ-waarde mogen verhogen. Ruim driekwart van de corporaties zal de huren maximaal verhogen. In sommige delen van Nederland ligt de WOZ-waarde echter zo laag, dat ze de huren moeten verlagen. Sommige corporaties verwachten in financiële problemen te komen, aldus het onderzoek van de NOS.