ANALYSE: Duits ‘family office’ koopt TNT-hoofdkantoor

[i]Het Duitse ‘family office’ AM Alpha Immobilien heeft in alle stilte het hoofdkantoor van TNT aan de Taurusavenue 111 gekocht.[/i]

Het Duitse ‘family office’ AM Alpha Immobilien heeft in alle stilte het hoofdkantoor van TNT aan de Taurusavenue 111 gekocht.

De koopsom was naar verluidt € 41 mln. Het gebouw, dat bij oplevering in 2011 te boek stond als het meest duurzame kantoorgebouw in Europa, werd destijds ontwikkeld door een combinatie van OVG en Triodos Ventures.

Bij oplevering was er veel publiciteit rond dit ‘supergroene’ gebouw, dat in bijzijn van de toenmalige staatssecretaris Weekers (Financiën) werd geopend. Naar verluidt moesten Triodos en OVG sindsdien flink afschrijven op dit 17.250 m² grote gebouw, dat het eerste had moeten zijn in een samenwerking waarbij een reeks groene kantoorgebouwen ontwikkeld had moeten worden. Die zijn er nooit gekomen. Vóór de verkoop aan AM Alpha heeft Triodos zijn belang in het gebouw verkocht aan OVG, zo zegt een Triodos-woordvoerder.

Vlak voor het uitbreken van de crisis in 2008 sloten Triodos en OVG en nieuw soort samenwerking met eindgebruiker TNT (Green Lease-contract). De bouw werd gerealiseerd in een DBFMO-constructie (design, built, finance, maintain, operate), waarbij de ontwikkelende partij verantwoordelijk werd voor ontwerp, bouw, financiering, en minimaal 10 jaar voor beheer en onderhoud. De hoge duurzaamheidsambitie diende tot uiting te komen in een Leed Platinum-certificaat en een GreenCalc-score van meer dan 1000 punten.

In 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland vrijwel energieneutraal zijn. Om de sector te stimuleren schreef het toenmalige ministerie van VROM-WWI (nu BZK) in 2010 een tenderregeling uit voor zeer energiezuinige scholen en kantoren. Het TNT-hoofdkantoor was een van de gebouwen die een subsidie kreeg.

Die subsidie bleek belangrijk, omdat de kosten voor het gebouw indertijd hoger uitvielen dan verwacht. In een evaluatie van de zogenoemde UKP NESK-subsidie schreven medewerkers van OVG indertijd dat ‘de gecombineerde duurzaamheidsdoelen samen leidden tot een hoger investeringsniveau dan aanvankelijk was voorzien’. Naast alle technische en organisatorische uitdagingen waren er zeer veel juridische implicaties. Alleen al de eigendomssituatie en het opbouwen van een energie-bv was op deze schaal in Nederland nog nooit gedaan. De financiële crisis die tijdens het project zijn beslag kreeg, zorgde voor extra creatieve en financiële ingrepen. De werkzaamheden aan het TNT-gebouw bleken een leerschool voor nieuwe duurzame (her)ontwikkelingsprojecten in Nederland.

De investering van AM Alpha Immobilien uit München is bewijs des te meer van de huidige belangstelling van buitenlandse beleggers voor Nederlandse kantoren. Tegelijk zegt de prijs iets over de waarde die beleggers toekennen aan zeer duurzame gebouwen. Vraagprijzen voor hoogwaardige kantoren in het gebied liggen op minimaal zo’n € 180 per m². De BAR van dit gebouw laat zich hiermee ruwweg becijferen op een kleine 7,6%. Het TNT-gebouw ligt in Beukenhorst-Zuid, een uitleggebied dat de gemeente Haarlemmermeer wil ontwikkelen tot het meest duurzame kantorenpark in Nederland. Een bekend onderdeel is Park 20/20, de ontwikkeling van Delta Development, Reggeborgh en bouwer VolkerWessels.

OVG en Triodos werken overigens nog steeds samen bij de ontwikkeling van duurzame gebouwen in de joint venture Join Ontwikkeling. Het accent is daarbij verschoven naar duurzaam maatschappelijk vastgoed op gebouw- en gebiedsniveau.