Verkoop nieuwe koopwoningen stijgt met 52%

VOORBURG - In de eerste zeven maanden van 2014 zijn ruim 12.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 52% meer dan een jaar eerder. Volgens NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, zet het herstel op de woningmarkt door.

VOORBURG - In de eerste zeven maanden van 2014 zijn ruim 12.000 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 52% meer dan een jaar eerder. Volgens NVB, Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, zet het herstel op de woningmarkt door.

De Thermometer Koopwoningen, het halfjaarlijkse onderzoek van de NVB naar de actuele stand van zaken op de koopwoningenmarkt, laat zien dat de verkoop van nieuwe woningen weer vleugels heeft gekregen. Tot en met juli zijn er door de gezamenlijke ontwikkelaars en bouwondernemers 12.235 nieuwbouwwoningen verkocht. Vooral juli was een goede maand, met het dubbele aantal verkochte woningen ten opzichte van juli 2013. De verwachting is dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in heel 2014 op 22.000 gaat uitkomen. NVB-directeur Nico Rietdijk: ‘In de cijfers zien we dat nieuwbouw bovendien aan populariteit wint ten opzichte van bestaande bouw.’

De NVB benadrukt echter dat de markt nog lang niet geheel is hersteld. De woningverkopen van ontwikkelaars en bouwers zijn nog altijd fors lager dan in de goede jaren voor de crisis, toen zij jaarlijks rond de 40.000 woningen verkochten.

De meeste regio’s profiteren van het herstel, maar het westen en de (groot)stedelijke gebieden in het westen profiteren het meest, evenals de gebieden die de afgelopen jaren het zwaarst door de crisis zijn getroffen, zoals de noordelijke provincies. Drenthe weet maar liefst drie keer zoveel nieuwe woningen te verkopen als in 2013 en Groningen twee keer zoveel. Maar deze provincies waren dan ook diep geduikeld.

Een belangrijke reden voor het herstel is de historisch lage rentestand. Ook speelt mee dat het consumentenvertrouwen fors is toegenomen. Tegelijkertijd blijkt uit de Thermometer dat het vooral de starters zijn die momenteel de kar van het herstel trekken. Daarmee is het herstel eenzijdig. Ongeveer 1 miljoen huishoudens hebben te maken met een hypotheek die onder water staat, wat de doorstroming naar een ander koophuis bemoeilijkt. Ook kan een rentestijging uiteindelijk roet in het eten gooien. Het is bovendien nog onduidelijk wat de gevolgen voor de hypotheekverstrekking zijn als straks in november de Europese Centrale Bank het toezicht van De Nederlandsche Bank op de Nederlandse Hypotheekportefeuilles gaat overnemen.

Dit alles maakt dat de woningmarkt zich volgens NVB door alle goede berichten niet in slaap moet laten sussen. Om de markt echt langdurig te laten herstellen zijn daarom maatregelen nodig. Zo verdient het allereerst aanbeveling om de renteaftrek van de restschuld gelijk te trekken met de resterende looptijd van de hypotheek. Dan zullen banken ook weer wat makkelijker (durven) financieren en doorstromers van een hypotheek voorzien. Ook zou de voordelige schenkingsregel voor starters na 1 januari 2015 van kracht moeten blijven. En tenslotte zijn er volgens NVB aangepaste financierings- en verzekeringsproducten nodig die aansluiten op de huidige flexibilisering van de arbeidsmarkt.