Beleggingsvolume 2014 naar € 10,03 mrd

Het beleggingsvolume van 2014 komt uit op ruim € 10 mrd, als gevolg van een ongekende ‘eindspurt’ in het laatste kwartaal van het jaar, waarin liefst ruim € 4 mrd aan vastgoed van eigenaar verwisselde.

Het beleggingsvolume van 2014 komt uit op ruim € 10 mrd, als gevolg van een ongekende ‘eindspurt’ in het laatste kwartaal van het jaar, waarin liefst ruim € 4 mrd aan vastgoed van eigenaar verwisselde.

De Nederlandse beleggingsmarkt had in 2013 nog een omvang van € 5,6 mrd. Op basis van het onderzoek van PropertyNL Research stond de teller op 31 december 2014 op € 10,03 mrd aan vastgoedtransacties. Dit bedrag is inclusief een aantal deals die in de laatste dagen door betrokkenen gecommuniceerd zijn, maar waarvan het investeringsvolume niet wordt vrijgegeven voor publicatie. Ook de koopsommen van deze deals zijn inmiddels aan PropertyNL Research gemeld. Daarnaast is een fors aantal vertrouwelijke deals aangemeld. De omvang van deze deals is door PropertyNL gecontroleerd.

Het onderzoek laat zien hoezeer de dynamiek in de markt gedurende het jaar is toegenomen. Over het eerste kwartaal van dit jaar registreerde PropertyNL Research nog ‘slechts’ € 1,67 mrd aan beleggingen, in het tweede kwartaal en derde kwartaal was dat respectievelijk € 2,41 mrd en € 1,86 mrd, met uiteindelijk een zeer dynamisch vierde kwartaal met liefst € 4,05 mrd aan beleggingen.

Grotere vastgoeddeals
Opvallend is ook de enorme toename van het aantal grotere vastgoeddeals van meer dan € 50 mln, waardoor ook het totaalvolume zo fors kon toenemen. Dat waren er geteld over het hele jaar 48, tegen 25 in 2013, een stijging van 92%. Ook het aantal deals van € 1 mln of groter was fors hoger: 660 tegen 461 in 2013 (plus 43%). Meer dan de helft (53%) van het volume betrof portefeuilledeals.

Buitenlandse beleggers domineerden in 2014: zij namen 65% van het beleggingsvolume voor hun rekening, tegen Nederlandse partijen 35%. Kapitaal van Amerikaanse origine was zelfs goed voor 27% van het totale volume. Duitse beleggers, traditioneel de belangrijkste buitenlandse beleggers in Nederland, bleven steken op 14% van het totale volume.

Kantoren blijven populair
Uit het onderzoek blijkt dat Nederlandse kantoren, ondanks de structurele problemen (afname van m² per werknemer, inkrimping kantoorhoudende bedrijven en instellingen) populair zijn bij – buitenlandse – beleggers: kantoren waren goed voor 39% van het totaal. Met 26% van het totaal hadden huurwoningen een ongekend hoog aandeel in het totale beleggingsvolume. Winkels (13%) en bedrijfsruimte (12%) bleven daar ver bij achter.

Kijkend naar de investeringen in de grootste Nederlandse steden valt de dominantie op van Amsterdam: maar liefst € 2,45 mrd werd geïnvesteerd in de hoofdstad. Rotterdam (€ 0,707 mrd), Den Haag (€ 0,4 mrd), Utrecht (€ 0,219 mrd) en Eindhoven (€ 0,105 mrd) bleven daar ver bij achter.

PropertyNL Research controleert momenteel nog een aantal in vertrouwen aangemelde transacties, waardoor het definitieve eindcijfer voor 2014 naar verwachting ruim boven de € 10,1 mrd zal uitkomen.