Ministeries en Platform31 participeren in 'Agenda Stad'

Het Rijk, steden, onderzoeksinstellingen en andere partners richten Agenda Stad op, een platform waarmee de stad wordt getoond als oplossing voor grote maatschappelijke opgaven. Dat blijkt uit een analyse van de Rijksbegroting 2015 door Platform31.

"Het Rijk, steden, onderzoeksinstellingen en andere partners richten Agenda Stad op, een platform waarmee de stad wordt getoond als oplossing voor grote maatschappelijke opgaven. Dat blijkt uit een analyse van de Rijksbegroting 2015 door Platform31.

De opstellers van het rapport constateren dat het Rijk meer aandacht heeft voor de stad als voorheen. In de Miljoenennota worden steden 'de fabrieken van de 21ste eeuw genoemd.'

Ook wordt het initiatief Agenda Stad aangekondigd. Dit is een platform, een beweging van Rijk, steden, stedelijke partners, onderzoeksinstellingen, praktijkmensen, enthousiaste stedelingen, met een verbinding naar de Europese Urban Agenda. De oplossingen moeten via stedelijke netwerken, nieuwe coalities en publiek-private partnerschappen tot stand komen.

Wooncoöperatie
De analyse van Platform31 neemt de afzonderlijke beleidsterreinen uit de Miljoenennota onder de loep. In het hoofdstuk over Wonen worden vooral al langere bekend maatregelen genoemd. Nieuw is dat de bezuiniging op de huurtoeslag niet doorgaat en dat er meer ruimte komt voor tijdelijke huurcontracten. Dit is gunstig voor jongeren.

Nieuw is ook de uitwerking van de wooncoöperatie, een vorm van zelforganisatie van huurders en kopers. Volgens Platform31 een oud concept wordt nieuw leven ingeblazen. 'Dat biedt kansen voor betrokkenheid van burgers dicht bij huis.'

Innovatieve financieringsvormen
Volgens het kennisinstituut drogen de rijksmiddelen voor stedelijke vernieuwing definitief op, maar zijn er nog geen goede alternatieven om investeringen uit te lokken, bijvoorbeeld van beleggers in huurwoningen. Ook de woningeigenaar moet verleid worden om te investeren in zijn eigen woning. Daarvoor zijn innovatieve financieringsvormen wenselijk.

Omgevingswet
'De nieuwe omgevingswet kan een grote bijdrage leveren aan de stedelijke ontwikkeling, vooral
omdat hij een andere houding van overheden, initiatiefnemers en financiers verlangt', schrijft Platform31 in zijn analyse. 'Dat maakt het niet alleen een fundamentele, maar ook een complexe verandering. Als met die attitudewijziging wordt gewacht tot de wet over drie jaar kan worden geïmplementeerd, dan zal het effect nog langer op zich laten wachten. Het kan nu al beter, dat weten we.'"