M7 Development koopt voormalig Paleis van Justitie

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht in Amsterdam aan M7 Development. Het bedrijf uit Den Bosch betaalt € 61,3 mln voor het monumentale pand.

Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het voormalige Paleis van Justitie aan de Prinsengracht in Amsterdam aan M7 Development. Het bedrijf uit Den Bosch betaalt € 61,3 mln voor het monumentale pand.

Na een grootscheepse verbouwing komt er een tophotel in. Dit is door het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend gemaakt. M7 Development werkt samen met een niet nader genoemde internationale hotelketen in het 5-sterrensegment. Op die manier houdt het bedrijf rekening met het hotelbeleid van de gemeente Amsterdam. De gemeente had het gebouw al aangewezen als mogelijke locatie voor een tophotel.
Tijdens het verkoopproces hebben het Rijksvastgoedbedrijf en Amsterdam nauw samengewerkt. Zo konden geselecteerde gegadigden hun plannen indicatief door de gemeente laten beoordelen. In totaal hebben negen bedrijven een bod uitgebracht, allemaal hotelketens of bouwbedrijven met plannen een hotel in het gebouw te vestigen.

Met deze gunning is in het huidige beleid van de gemeente de laatste locatie voor een hotel in de Amsterdamse binnenstad vergeven. Voor de binnenstad is een moratorium van kracht voor nieuwe hotelprojecten, maar het voormalige Paleis van Justitie was daarop de enige uitzondering.

M7 Development werd opgericht in 2009 en heeft onder meer Louis Meijer in de directie. Hij is oprichter en DGA geweest van Burgfonds van 1996 tot 2008. Burgfonds was onder meer betrokken bij projecten voor grotere corporates (PwC, Sara Lee, Atos Origin), het MKB (Adecco, Sitel, Interpharm), de overheid (UvA, Nivel) en de tertiaire sector (FNV). Een van de projecten was The Wall in Utrecht en de nooit gerealiseerde toren De Belle van Zuylen die Burgfonds in Leidsche Rijn wilde neerzetten. In 2004 verkreeg Roger Lips de helft van de aandelen in Burgfonds en vier jaar later werd hij 100% eigenaar.

Het team van M7 Development bestaat verder uit Edwin van den Berg, Werne Reijers, Mike Klooster, Anilia Nolle en Vincent Meijer die onder meer bij Multi heeft gewerkt.