Leegstand dreigt voor voormalig Paleis van Justitie Amsterdam

Voor het gebouw van het voormalig Paleis van Justitie in Amsterdam dreigt een eenzelfde scenario als destijds met het pand van het conservatorium in de Van Baerlestraat.

Voor het gebouw van het voormalig Paleis van Justitie in Amsterdam dreigt een eenzelfde scenario als destijds met het pand van het conservatorium in de Van Baerlestraat.

Het vroegere gebouw van het conservatorium heeft enkele jaren leeg gestaan en is van diverse eigenaren gewisseld voordat een investeerder toehapte om het te ontwikkelen tot het Conservatorium Hotel op die plek. Volgens insiders in de Amsterdamse vastgoedwereld dreigt voor het oude gebouw van het Paleis van Justitie een soortgelijk lot nu de gemeente niet akkoord is met de voorstellen die koper M7 Development tot nu toe heeft ingediend.
Volgens een woordvoerder van de gemeente passen de voorgelegde plannen niet in het hotelbeleid van de gemeente en zijn ze niet onderscheidend genoeg, aldus Het Parool. Maandag maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat de gunning van het gebouw aan de Prinsengracht naar de ontwikkelaar uit 's-Hertogenbosch is gegaan. M7 is bereid daarvoor ruim € 61 mln te betalen om het te herontwikkelen tot een hotel in de hoogste categorie.

Tot op heden is onduidelijk met welke partijen M7 Development in dit project optrekt. Het Parool noemt als financiers de namen van Dik Wessels en Edgar Peer, oud-wethouder van financiën van Amsterdam. Welke hotelketen het pand wil betrekken is evenmin bekend gemaakt.
Tevens meldt de krant dat eigenaar Louis Meier van M7 Development eerder dit jaar het Openbaar ministerie € 40.000 heeft betaald om vervolging af te kopen voor omkoping van VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. Deze is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2,5 jaar voor corruptie en witwassen.