Special herontwikkeling 2015: Chinezen transformeren Amsterdams Paleis van Justitie tot vijfsterren-plus hotel

Met het Chinese Chow Tai Fook vond het Rijksvastgoedbedrijf een oplossing voor de verkoop van het Amsterdamse Paleis van Justitie, die aanvankelijk discutabel leek. Het wordt een Rosewood-hotel waarvan de kamerprijs 20% boven dat van de Amsterdamse vijfsterrenhotels komt te liggen.

Met het Chinese Chow Tai Fook vond het Rijksvastgoedbedrijf een oplossing voor de verkoop van het Amsterdamse Paleis van Justitie, die aanvankelijk discutabel leek. Het wordt een Rosewood-hotel waarvan de kamerprijs 20% boven dat van de Amsterdamse vijfsterrenhotels komt te liggen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 28 augustus 2015
Door Paul Wessels


Het monumentale pand aan de Prinsengracht 432–436 (ruim 15.000 m²) is in handen gekomen van een nieuw consortium met Chinese investeerders, die er een luxe hotel gaan vestigen. De eerder beoogde koper Louis Meijer met zijn M7 Development was voor de Rijksgebouwendienst (RGD) niet meer aanvaardbaar en moest het pand doorverkopen.

Met het Chinese Chow Tai Fook (CTF) en zijn luxe Rosewood-hotels komt een van de snelst groeiende hotelketens in het luxe segment naar Amsterdam. Het is gezien de achtergrond een hotelgroep met uitstekend bereik onder een van de snelst groeiende segmenten in het internationale toerisme: die van de rijke Chinese toeristen.

Gefronste wenkbrauwen
Eind juni maakte het Rijksvastgoedbedrijf bekend het Paleis van Justitie aan de Prinsengracht, een gewilde en prestigieuze ontwikkellocatie, voor?€ 61,3 mln te verkopen aan ontwikkelaar M7 van Louis Meijer. In de vastgoedwereld en daarbuiten trokken veel mensen hun wenkbrauwen op: Meijer schikte dit jaar voor € 40.000 met het Openbaar Ministerie om vervolging af te kopen in de zaak Hooijmaijers. VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers is tot tweeënhalf jaar cel veroordeeld omdat hij honderdduizenden euro’s aan smeergeld aannam.

Desalniettemin kwam Meijer zonder problemen door de integriteitstoets Bibob heen die het Rijksvastgoedbedrijf heeft laten doen.

Brief van Four Seasons
Dit wekte veel verbazing op toen de transactie bekend werd gemaakt: ‘Ik kan geen reden bedenken waarom je dit zou laten passeren’, zo werd Neprom-voorzitter Wienke Bodewes geciteerd op de site van de koepel van ontwikkelaars. ‘Je verwacht toch dat zo’n instrument ook functioneert als je het als je als overheid toepast.’

De commotie rond Meijer was aanleiding voor partijen die eerder naast het net visten om aan de bel te trekken. Zo schreef de topman Allen Smith van hotelketen Four Seasons een brief aan minister Stef Blok waarin hij bezwaar maakte tegen de gunning, zo bevestigde het Rijksvastgoedbedrijf. Four Seasons – met 94 hotels in 39 landen, maar niet in Nederland – wil kennelijk ook graag een hotel in Amsterdam.

Chinezen weinig transparant
De groep investeerders rond Meijer, waarbij de namen van Dik Wessels en oud-wethouder van Amsterdam Edgar Peer werden genoemd, zou door de commotie zijn afgehaakt, waarna CTF, het investeringsvehikel van de Chinese familie Cheng en tonele verscheen. Zij willen in het monumentale pand een Rosewood Hotel openen. CTF Amsterdam bv bestaat uit drie partijen, waarvan twee in handen van de Chinese familie Cheng: CTF Development International en hun luxe hotelketen Rosewood Hotels & Resorts. De derde partij is de Amsterdamse vastgoedontwikkelaar Aedes Real Estate, van Paul Geertman. De laatste is een bekende naam in de Amsterdamse hotelwereld.

Overigens blinkt CTF niet uit door transparantie: wie nader onderzoek doet naar deze onderneming stuit in de registers in Groot-Brittannië op Hotel Property Investments (bvi ltd) als 100 % aandeelhouder. Dit is een vennootschap gevestigd op de Britse Maagdeneilanden, een bekende offshore locatie voor aandeelhouders die hun identiteit niet willen prijsgeven.

Forse expansie Rosewood
Rosewood is nog een onbekende naam in Nederland, maar is internationaal bezig met een forse expansiestrategie. De Rosewood Hotel Groep heeft momenteel zo’n 54 hotels in 17 landen, maar is bezig dat aantal in hoog tempo te verdubbelen: momenteel zijn er 40 nieuwe hotels in ontwikkeling. Naast Rosewood gebeurt dat onder de merknamen New World (gericht op de zakelijke wereld) en Pentahotels (design). De portefeuille omvat een reeks iconische hotels, waaronder The Carlyle in New York, Hotel de Crillon in Paris, en Rosewood Mansion on Turtle Creek in Dallas.

Ceo van Rosewood Hotels Sonia Cheng is een van de weinige vrouwelijke topmensen in de hotelindustrie. In een recent profiel in de Wall Street Journal is te lezen dat ze studeerde in Harvard en daarna werkte bij de vastgoedafdelingen van private equity bedrijven Warburg Pincus en Morgan Stanley, in de Verenigde Staten en in Hong Kong. Hier hield zij zich bezig met investeringen in hotels, kantoren en woningen.

Rijke Chinees is doelgroep
Sonia Cheng werd ceo toen een onderdeel van de in Hong Kong gevestigde New World Group, die wordt gecontroleerd door de familie Cheng, Rosewood in 2011 voor $ 230 kocht. Ze was toen amper 30.
In 2013 (her)opende Rosewood een hotel in het topsegment in Londen en wist dit snel te vullen met – veel – Chinese gasten, hoewel het hotel ligt in het iets minder gewilde gebied Holborn. Rosewood doet het goed bij rijke, nieuwe Chinese toeristen en het succes van het hotel laat zien dat het een wereldwijd merk is.

Banden met Setai
Interessant is overigens dat M7 naar verluidt in zee wilde gaan met de in Nederland nog onbekende hotelketen Setai, een label dat al enige eerdere keren pogingen deed in Amsterdam actief te worden, onder andere op de Zuidas en door een hotelontwikkeling bij poptempel Paradiso. In de VS is Setai Miami Beach, een van de meest luxueuze hotels in Miami, een begrip. Het wordt gemanaged door de Trevi Luxury Hospitality Group, gevestigd in Dallas. Hier is overigens ook het hoofdkantoor van Rosewood Hotels gevestigd.

Topman van Trevi, Atef Mankarios, was tot 1999 ceo van Rosewood, dat onder zijn leiding een succesvolle luxe hotelketen werd. Het bedrijf van Mankarios bleef betrokken bij Rosewood: Trevi doet volgens de website van de Trevi Hospitality Group ook het management van het Rosewood-hotel Las Ventanas in Los Cabos in Mexico.

Ultraluxe hotel
Aedes Real Estate was onder meer betrokken bij het Andaz Hotel aan de Prinsengracht Momenteel is de onderneming bezig met het ontwikkelen van het Hyatt Regency-hotel aan de Sarphatistraat in Amsterdam en het Soho House aan de Spuistraat in Amsterdam.

Naar verluidt wilde de gemeente op de locatie van het voormalige Paleis van Justitie enkel een ‘ultraluxe’ hotel, dat zich specifiek zou richten op reizigers uit de zogenaamde BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Als de ontwikkeling van het Rosewood-hotel in Londen als voorbeeld wordt genomen, zal het consortium kosten nog moeite sparen om de luxe naar een zeer hoog niveau te tillen.

Die miljoeneninvesteringen moeten dan wel worden terugverdiend. Paul Geertman van Aedes Real Estate, dat de projectontwikkeling zal verzorgen, zei tegenover Het Parool dat het Rosewood Hotel in 2018 de deuren zal openen. ‘We mikken op zo’n 140 kamers, van ongeveer 40 m². De prijs zal zo’n 20% boven het prijsniveau van huidige vijfsterrenhotels in Amsterdam liggen.’

Voordat het hotel er komt moeten CTF en Rosewood nog een bouwvergunning krijgen van de gemeente. Geertman tegenover het Parool: ‘Het eerste wat we gaan doen is een informatieavond organiseren voor omwonenden, zodat wij hen kunnen vertellen over de plannen. Pas daarna begint de rest.’