Brede belangstelling voor Vestia-portefeuille

De verkoop van 6600 woningen door corporatie Vestia trekt biedingen aan van Duitse en Angelsaksische partijen, maar ook binnenlandse partijen. Zowel corporaties als t particuliere beleggers hebben belangstelling voor delen van de portefeuille.

De verkoop van 6600 woningen door corporatie Vestia trekt biedingen aan van Duitse en Angelsaksische partijen, maar ook binnenlandse partijen. Zowel corporaties als t particuliere beleggers hebben belangstelling voor delen van de portefeuille.

Vanuit de Nederlandse institutionele beleggers is minder belangstelling, zo is te beluisteren in de markt. Ruim een week geleden sloot de biedingstermijn voor de Vestia-portefeuille. Zowel Capital Value, dat Vestia begeleidt bij de verkoop, als Vestia zélf willen desgevraagd geen commentaar geven over eventuele biedingen op de portefeuille.

Tijdens de PropertyNL briefing over de woningmarkt kwam afgelopen dinsdag de vraag ter sprake in hoeverre de grootste woningverkoop uit de Nederlandse geschiedenis qua referentie maatgevend zal zijn voor de Nederlandse markt. De indruk is dat Vestia, die wegens de financiële situatie genoodzaakt is de woningen te verkopen, dat zal doen tegen een relatief lage waarde.

Azen op een lage prijs
Directeur woningbeleggingen Peter Appeljan van Syntrus Achmea zei afgelopen dinsdag tijdens de PropertyNL briefing dat Angelsaksische beleggers azen op een lage prijs. Die zouden na enkele jaren het pakket willen doorverkopen.
De verwachting is dat Nederlandse institutionele beleggers minder hebben meegeboden op de Vestia-portefeuille, die voor het grootste deel bestaat uit gereguleerde woningen. De Vestia-deal is ook zeer specifiek door het grote deel gereguleerde woningen dat wordt verkocht en waar nog 30 jaar een winstdelingsregeling op rust - niet bepaald iets waar beleggers op zitten te wachten.

Winstdeling
Een woordvoerder van Vestia laat desgevraagd weten dat het nog minimaal twee maanden zal duren voordat alle biedingen zijn beoordeeld. Vestia heeft minister Blok (Wonen, Rijksdienst) gevraagd of er voor Vestia een uitzondering kan komen voor de winstdelingsregeling van 30 jaar voor gereguleerde woningen (bijna 4000 woningen in de portefeuille). Die winstdelingsregeling volgt uit de huidige regelgeving voor de verkoop van corporatiewoningen. Het oordeel van de minister hangt af van de vraag in hoeverre die winstdelingsregeling een drukkend effect heeft op de hoogte van de biedingen. En dat kan voor een corporatie, die een lange horizon heeft, heel anders liggen dan voor een opportunistische Amerikaanse partij, die het pakket binnen een paar jaar wil doorverkopen.

Geen geforceerde verkoop
In een interview met PropertyNLmagazine liet het management van Vestia al weten dat de corporatie de markt niet zal informeren over details van de deal - zoals de prijs - als die eenmaal gedaan is. De verschillende verkoopprocessen zijn volgens Vestia heel moeilijk vergelijkbaar. Partijen hebben hele verschillende visies op welk rendement met een portefeuille is te halen.
Ook staat nog niet vast dat er daadwerkelijk snel een transactie zal komen, zo zei Vestia-topman Arjan Schakenbos. ‘Bedenk dat dit geen geforceerde verkoop is. Het water staat ons niet aan de lippen. We hebben geen liquiditeitsproblemen. De portefeuille die nu is aangeboden is een belangrijke eerste stap. Maar als het niet lukt kunnen we ook naar een plan-B. Gelukzoekers hoeven hier niet langs te komen.’