Nico Nieman van Eigen Haard meest verdienende corporatiedirecteur

AMSTERDAM - Nico Nieman van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard is de meest verdienende corporatiedirecteur.

AMSTERDAM - Nico Nieman van de Amsterdamse woningcorporatie Eigen Haard is de meest verdienende corporatiedirecteur.

Dat blijkt uit onderzoek verricht door de Volkskrant. Nieman nestelt zich met een salaris van € 363.000 op de derde plaats van de meest verdienende bestuurders in de gehele semi-publieke sector.
Ber Bosveld van Ymere (€ 314.221) staat in het overzicht van de Volkskrant op de 12e plek en is de op een na meest verdienende corporatiedirecteur. Willem Kreszewski van Staedion volgt met een jaarsalaris van € 274.442.

Arjan Schakenbos van Vestia heeft een jaarsalaris van € 228.594. Hij trad halverwege 2013 als bestuurder aan bij Vestia en verdiende in dat jaar bij de corporatie € 114.297.
Het salaris van Schakenbos staat in schril contrast met dat van zijn voorganger Erik Staal. Die verdiende meer dan € 0,5 mln. Staal vertrok toen de moeilijkheden van Vestia bekend werden.

De hoge salarissen zullen in 7 jaar tijd afgebouwd moeten worden naar € 230.000 per jaar. Dat is althans het huidige plafond dat in de Wet Normering Topinkomens (WNT) is opgenomen. Het kabinet wil echter dat per 1 januari geen bestuurder in de (semi)publieke sector meer verdient dan een minister. Dat is € 169.425, inclusief pensioen en onkosten, ruim een kwart lager dan de huidige norm.

Uit het onderzoek blijkt dat bij de corporaties ruim een derde van de salarissen boven de huidige norm ligt. Het aan banden leggen van de inkomens moet een eind maken aan de maatschappelijke verontwaardiging over hoge salarissen in de (semi)publieke sector.
Volgens sommigen zullen goede bestuurders door de verlaging van de salarissen gaan kiezen voor het bedrijfsleven. Volgens anderen is dat geen issue omdat het bij dit type functies niet gaat om het salaris, maar om de drijfveren van de mensen.

Gerelateerde artikelen: