Dynamis: Woningmarkt trekt aan ondanks beperkende maatregelen

De woningverkopen zijn in het tweede kwartaal met 24,6% gestegen en de gemiddelde verkoopprijs ligt 3,4% hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

De woningverkopen zijn in het tweede kwartaal met 24,6% gestegen en de gemiddelde verkoopprijs ligt 3,4% hoger ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Dit blijkt uit de tweede kwartaalrapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten 2015 van Dynamis Vastgoedconsultants en Makelaars die vandaag verschijnt. Volgens de adviseur zijn dit twee belangrijke indicatoren dat de woningmarkt blijft aantrekken. Ook is de verkooptijd van gemiddeld 101 dagen met ruim 17% gedaald. Uit het onderzoek blijkt dat vraag en aanbod dichter bij elkaar komen en de vraagprijzen licht stijgen. Toch zijn de regionale verschillen groot en sterk afhankelijk van vraagprijs, woningtype en regio. De verwachting is dat de woningmarkt blijft aantrekken.

Groter aanbod
Na drie kwartalen van daling is het aanbod van bestaande woningen in Nederland in het tweede kwartaal licht toegenomen. Dit betekent dat er in totaal meer nieuw aanbod bij is gekomen ten opzichte van het aantal verkochte woningen in dezelfde periode. Dit is in lijn met afgelopen jaren, waarbij het tweede kwartaal vaker een aanbodstijging liet zien, in tegenstelling tot een daling in de andere kwartalen. Op 1 juli 2015 stonden in Nederland 200.104 bestaande woningen te koop. Wanneer dit wordt vergeleken met drie maanden eerder is sprake van een lichte toename van 0,8%, oftewel 1668 woningen meer. Aan de toename van het aanbod en de verkopen ligt het positieve consumentenvertrouwen en het positieve sentiment van de woningmarkt ten grondslag. Woningverkopers lijken meer vertrouwen in de woningmarkt te krijgen; een verklaring voor het toenemende aanbod. De vraagprijs ligt in vergelijking met begin april € 1500 hoger.

Flinke toename aantal verkopen
Het eerste kwartaal van 2015 liet twee beelden zien. Toen was op kwartaalbasis nog sprake van een daling in het aantal woningverkopen, maar een verkoopstijging ten opzichte van een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2015 is zowel op kwartaalbasis als op jaarbasis sprake van een flinke toename in het aantal verkopen. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014 is sprake van een stijging van 24,6%, oftewel 8435 verkopen meer. In vergelijking met het voorgaande kwartaal is sprake van een toename van 19,2%. Het aantal verkopen wordt de laatste jaren meer beïnvloed door de hypotheekregelgeving en maatregelen van de woningmarkt, voorheen was dit meer seizoensafhankelijk. Naar verwachting houdt dit zeker aan tot 2018, wanneer de ‘Loan to Value' verlaagd wordt tot 100%. Het komende kwartaal wordt het verkoopaantal naar verwachting licht beïnvloed door de gedaalde NHG-grens en leencapaciteit.

Daarnaast moet de komende maanden blijken hoe de hypotheekrente zich verder gaat ontwikkelen. Sinds een jaar is de hypotheekrente fors gedaald. Inmiddels trekt de economie weer aan, waardoor de rente op obligaties stijgende is. Dit heeft effect op de hypotheekrente, waardoor enkele banken in de laatste maanden de hypotheekrente weer licht hebben verhoogd.

Stijgende koopsom
Voor het zesde kwartaal op rij is sprake van een stijgende koopsom. Het prijsniveau van het tweede kwartaal van 2015 is daarmee vergelijkbaar met de gerealiseerde verkoopprijzen van eind 2011, begin 2012. In het tweede kwartaal van 2015 is een prijs van € 200.500,- betaald. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2014 is € 6.500,- meer betaald. Dit is een prijsstijging van 3,4% op jaarbasis.

De hoogte van de gerealiseerde woningprijzen is, naast de ontwikkelingen van de Nederlandse economie en het consumentenvertrouwen, ook sterk afhankelijk van de regio en het woningtype. Uit de rapportage Sprekende Cijfers Woningmarkten Topsegment blijkt dat in Nederland eveneens sprake is van een stabilisatie van de woningprijzen in de top van de woningmarkt, namelijk woningen met een minimale vraag- of verkoopprijs van € 500.000.

Verwachting
De verwachting is dat het aantal verkopen in de loop van het jaar verder blijft toenemen. Echter zullen de nieuwe regels per 1 juli het verkoopaantal in het derde kwartaal licht beïnvloeden. De Nederlandse economie en het consumentenvertrouwen blijven zich positief ontwikkelen en hierdoor zet het vertrouwen onder woning(ver)kopers door. De looptijden dalen bij realistische vraagprijzen en de verkoopprijzen blijven licht toenemen. Grote regionale verschillen zullen wel nog steeds zichtbaar blijven en de woningmarkt blijft te typeren als een kopersmarkt, doordat het aanbod de vraag nog altijd overstijgt.