NRW, IVBN, Inretail: met kennis rol provincie versterken

NRW, IVBN en branchevereniging voor retailers Inretail willen actief marktkennis ter beschikking stellen aan provincies, waardoor die hun regisserende rol bij het detailhandelsbeleid beter kunnen spelen.

NRW, IVBN en branchevereniging voor retailers Inretail willen actief marktkennis ter beschikking stellen aan provincies, waardoor die hun regisserende rol bij het detailhandelsbeleid beter kunnen spelen.

Dat bleek bij een debat over het provinciaal detailhandelsbeleid, aan de vooravond van de verkiezingen van de Provinciale Staten, dat PropertyNL, samen met de Nederlandse Raad Winkelcentra (NRW), gisteravond in Nieuwspoort organiseerde.
Deelnemers aan het debat waren Frank van Blokland (directeur IVBN), Boris van der Gijp (directeur Strategy & Research Syntrus Achmea), Frits op de Haar (kandidaat D66 Provinciale Staten Gelderland), Albert Hoogland (voorzitter NRW), Maarten van Lit (eigenaar adviseur LMBS retail), Jeroen Lokerse (CEO Cushman & Wakefield), Jan Meerman (voorzitter Inretail, brancheverenging retailers) en Rick Zijderveld (retailspecialist gemeente Den Haag).

Regierol
Tijdens het debat bleek er consensus te zijn dat de overheid en dan met name de provincies hun regierol méér moeten spelen als het gaat om retailontwikkelingen. NRW-voorzitter Albert Hoogland zei dat de vroegere rijksconsulent die de provincie voorzag van inhoudelijk advies eigenlijk heel goed werk verrichte. Nu deze functie niet meer bestaat zouden de partijen in het vastgoed plus retailers in die leemte qua kennis moeten voorzien. Zowel Frank van Blokland (IVBN), Jan Meerman (Inretail) en Albert Hoogland verklaarden daarbij te willen helpen.

Retailagenda
Het initiatief voor het mobiliseren van méér kennis vanuit de markt komt op het moment dat minister Henk Kamp (Economische Zaken) zijn Retailagenda naar de Tweede Kamer stuurt. In de zogenoemde RetailDeals wil Kamp afspraken maken met 50 gemeenten voor aantrekkelijke winkelgebieden. Er moet minder leegstand komen door marktconforme winkelhuren en meer ruimte om winkels te combineren met horeca.

Nog dit jaar moeten de 50 gemeenten afspraken maken in zogenaamde RetailDeals om ondernemers kansen te bieden en om de leegstand tegen te gaan. In plaats van de winkelhuren te baseren op historische prijzen, spreken verhuurders en winkeliers af om marktconforme huren toe te passen. Ook gaat een aantal gemeenten met vastgoedeigenaren en winkeliers aan de slag om overbodige vierkante meters winkelruimte terug te dringen.

Experiment
Daarnaast start het kabinet een experiment met 12 gemeenten om regels te verminderen. Hierdoor kunnen ondernemers makkelijker horecafaciliteiten en dienstverlening in hun winkel combineren. Dat draagt bij aan een levendige binnenstad.

Om de voortgang van de Retailagenda te bewaken, blijven winkeliers, verhuurders, gemeenten en EZ drie jaar samenwerken in de Regiegroep Retailagenda, zo stelt Kamp voor. Ook wordt er een RetailTeam opgericht om organisaties met gerichte expertise te begeleiden bij de uitvoering van de afspraken.

In de editie van PropertyNL Magazine die zaterdag verschijnt staat een uitgebreid verslag van de bijeenkomst van NRW en PropertyNL.