Fusie Cushman en DTZ in Nederland nog niet rond

De wereldwijde fusie tussen Cushman & Wakefield en DTZ leidt ertoe dat internationaal beide organisaties nu in elkaar worden geschoven, behalve – vooralsnog – in Nederland.

De wereldwijde fusie tussen Cushman & Wakefield en DTZ leidt ertoe dat internationaal beide organisaties nu in elkaar worden geschoven, behalve – vooralsnog – in Nederland.

Wel is inmiddels duidelijk dat Jeroen Lokerse, die managing partner was van Cushman in Nederland, binnen de nieuwe combinatie Cushman–DTZ is benoemd tot Head of Netherlands. Over de gesprekken met het Nederlandse DTZ Zadelhoff zegt Lokerse desgevraagd: ‘Cushman & Wakefield en DTZ Zadelhoff blijven in Nederland op dezelfde manier opereren als voor de wereldwijde fusie die vandaag is bekendgemaakt. Het is echter de bedoeling van alle partijen om in de nabije toekomst te komen tot een nieuwe manier van samenwerken.’

Lokerse wil geen enkel commentaar geven op de lopende onderhandelingen met de partners van DTZ Zadelhoff in Nederland. Ook spreekt hij geen verwachting uit over wanneer hij overeenstemming verwacht met de DTZ-partners. Cushman heeft na fusie met DTZ plc een minderheidsbelang in het Nederlandse DTZ Zadelhoff, waarmee de Nederlandse maatschap – net als eerder met DTZ plc – een bijzondere positie inneemt in relatie tot Cushman & Wakefield.

Uit het persbericht van Cushman van woensdagochtend blijkt in hoeverre de organisatie van Cushman & Wakefield en DTZ in Europa per 1 september zijn geïntegreerd. Zo is de voormalige ceo van DTZ plc de nieuwe baas EMEA van Cushman en zijn bijvoorbeeld in Frankrijk (Antoine Derville), het Verenigd Koninkrijk (Colin Wilson) en Zweden (Agneta Jacobson) voormalige landendirecteuren van DTZ benoemd tot directeur van Cushman & Wakefield.

Ook de belangrijke activiteiten op het gebied van kapitaalmarkten zijn in elkaar geschoven. Deze activiteiten staan onder leiding van de Nederlander Jan Willem Bastijn, voorganger van Jeroen Lokerse als managing director van Cushman in Nederland. Duidelijk is ook dat wereldwijd de naam DTZ is verdwenen: de gefuseerde bedrijven gaan verder onder de naam Cushman & Wakefield.

Lokerse noemt het ‘game changing’ dat de dit voorjaar aangekondigde wereldwijde fusie tussen Cushman & Wakefield en DTZ nu handen en voeten krijgt, waardoor een top-drie speler ontstaat die zich kan meten met CBRE en JLL. ‘We hebben hier ook in Nederland de afgelopen hard jaren hard gewerkt om de volgende stap te zetten in het vastgoedadvies.’ Uit de jaarlijkse PropertyNL rankings van vastgoedadviseurs blijkt dat Cushman onder leiding van Jeroen Lokerse de afgelopen jaren uitgroeide tot een van de grootste dealmakers in Nederlands vastgoed.

Hoewel de Nederlandse partners van DTZ Zadelhoff gehecht zijn aan hun onafhankelijke positie maakte voorzitter van het dagelijks bestuur Jeroen de Bruijn eerder dit jaar duidelijk blij te zijn met de internationale versterking van DTZ door de overname door het private investeringsconsortium van TPG Capital (TPG), PAG Asia Capital (PAG) en Ontario Teachers’ Pension Plan. In de VS werd de grote vastgoedadviseur Cassidy Turley overgenomen. Door het nieuwe elan – en kapitaal – binnen Cushman/DTZ zou ook de Nederlandse tak aansluiting houden bij de internationale kapitaalmarkt. Met de overname van Cushman werd dat proces in sterke mate versneld.