Helft corporaties verwacht oplopende wachtlijsten

Betaalbaarheid staat hoog op de agenda bij corporaties. Tegelijkertijd verwacht echter bijna de helft van de ondervraagden problemen omtrent de beschikbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van Finance Ideas.

Betaalbaarheid staat hoog op de agenda bij corporaties. Tegelijkertijd verwacht echter bijna de helft van de ondervraagden problemen omtrent de beschikbaarheid. Dat blijkt uit onderzoek van Finance Ideas.

Als gevolg van passend toewijzen zal het aanbod aan betaalbare huurwoningen tot de aftoppingsgrens (€ 576,87 voor een- en tweepersoonshuishoudens, respectievelijk € 618,24 voor drie- en meer) volgens hen niet voldoende zijn voor de vraag. Met andere woorden; corporaties verwachten dat de wachtlijsten voor deze sociale huurwoningen (verder) zullen oplopen. Dit is te lezen in de Corporatie Survey van adviesbureau Finance Ideas, die elk kwartaal onder circa 600 corporatiebestuurders en -managers wordt uitgevoerd.

Passend toewijzen
Per 1 januari 2016 moeten de woningcorporaties passend toewijzen, zo is in de nieuwe Woningwet vastgelegd. Dit betekent dat woningcorporaties praktisch geen speelruimte meer hebben om kandidaat-huurders een iets duurdere woning aan te bieden wanneer zij niet voldoende woningen onder de aftoppingsgrens beschikbaar hebben. Bijna de helft van de ondervraagden voorzien juist hier problemen, omdat zij eenvoudigweg niet voldoende woningen onder de aftoppingsgrens beschikbaar zullen hebben.

full-versie
Verder valt op dat meer dan een kwart van de woningcorporaties bij het bepalen van de marktwaarde van de vastgoedportefeuille de zogeheten 'full-versie' hanteert; deze brengt bij de implementatie weliswaar meer werk met zich mee, maar genereert vervolgens meer gereedschappen en aanknopingspunten bij complexspecifieke analyses, investeringsbeslissingen, hold-sell analyses en asset management.

Meer vertrouwen
Het vertrouwen van corporaties in hun financiële resultaten heeft, na een klein stapje terug gedaan te hebben in het vorige kwartaal, de stijgende lijn weer opgepakt. Sinds het dieptepunt begin 2013 (29,9) is de index met meer dan 25 punten opgelopen. De Investeringsindex loopt licht omlaag, evenals de Verkopenindex die nu voor het derde achtereenvolgende kwartaal een -weliswaar lichte- daling laat zien.