Lone Star betaalt € 385 mln voor grootste kantorendeal sinds de crisis

AMSTERDAM - Lone Star betaalt € 385 mln voor een portefeuille van 32 kantoorpanden van CBRE Global Investors (Dutch Office Fund). Dit heeft PropertyNL in de markt vernomen. Het is daarmee de grootste portefeuilletransactie in Nederlandse kantoren sinds het uitbreken van de crisis.

AMSTERDAM - Lone Star betaalt € 385 mln voor een portefeuille van 32 kantoorpanden van CBRE Global Investors (Dutch Office Fund). Dit heeft PropertyNL in de markt vernomen. Het is daarmee de grootste portefeuilletransactie in Nederlandse kantoren sinds het uitbreken van de crisis.

De objecten omvatten in totaal 302.000 m² en staan in 12 steden waaronder Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Heerlen, Maastricht en Zwolle. Het betreft onder meer WTC Papendorp in Utrecht, De Haagse Arc in Den Haag, de Coolse Poort in Rotterdam en Gelissendomein in Maastricht.

De Haagse Arc (21.500 m²) is momenteel nog in gebruik bij het Internationaal Strafhof, maar komt leeg als dat in 2015 verhuist naar de nieuwbouw op het terrein van de Alexanderkazerne aan de Van Alkemadelaan. Het 44.300 m² grote WTC Papendorp is voor ongeveer de helft verhuurd, onder meer aan Nixdorf, MaxGrip en Unit4.
De Coolse Poort aan de Coolsingel, gebouwd in 1978, heeft een omvang van bijna 28.000 m² en is geheel beschikbaar voor verhuur. Het kantoorgebouw Gelissendomein in Maastricht dateert van 1983 en meet 18.340 m². Hier is nog 5123 m² beschikbaar.

Het is de eerste aankoop van Lone Star in Nederland ten behoeve van het fonds Lone Star Real Estate Fund III. Dit fonds, waarin over het algemeen institutionele partijen participeren, heeft een kapitalisatie van $ 7 mrd. Dit zegt J. Goetstouwers van Lone Star Europe in Amsterdam, in een toelichting op de acquisitie. Hij wilde overigens niet reageren op de prijsinformatie.
Volgens Goetstouwers vormen de aangekochte 32 panden een mooie gedifferentieerde portefeuille. 'Er zit weliswaar leegstand in, maar die gaan we wegwerken.'

De verkoop van de panden door het Dutch office Fund vloeit voort uit de recent afgesloten strategische heroriëntatie door het fonds. DOF, met verschillende Nederlandse pensioenfondsen als investeerder, heeft het laatste jaar maanden meer 'non core assets' verkocht.
In december verkocht DOF 6 kantoorpanden aan Blackstone voor €165 mln, de grootste portefeuilledeal van 2013. Onder andere Cross Towers aan de Zuidas (het kantoor van Ernst & Young), de Weenatoren en 200Weena in Rotterdam en Forum, Sirius en Orion gingen kwamen toen in eveneens Amerikaanse handen.

In september kocht een joint venture van Goldman Sachs en ontwikkelaar OVG Real Estate 8 kantoren in Nederland voor ongeveer € 120 mln. Deze 62.000 m² grote portfolio bevatte Olympic Offices, Vivaldi Offices I & II en Centerpoint I & II in Amsterdam, Alexander Poort en Alexander Hof in Rotterdam en Het Binnenhof in Den Bosch.

CBRE Global Investors werd terzijde gestaan door CBRE, JLL, DTZ Zadelhoff en Houthoff Buruma.
Lone Star werd geadviseerd door Savills, Loyens Loeff en De Brauw Blackstone Westbroek.