Koningin Máxima opent eerste overdekte versmarkt van Nederland

Hare Majesteit Koningin Máxima opent vandaag Markthal Rotterdam, een project van ontwikkelaar Provast.

Hare Majesteit Koningin Máxima opent vandaag Markthal Rotterdam, een project van ontwikkelaar Provast.

De Markthal is de eerste overdekte versmarkt in Nederland, geïnspireerd op versmarkten in Stockholm, Barcelona en Valencia. Het dak van de Markthal wordt gevormd door een 40 meter hoge boog waarin zich 228 appartementen bevinden (102 huur- en 126 koopappartementen, waaronder 24 penthouses). Onder de Markthal is plaats voor 1200 parkeerplaatsen. Het project bevat in totaal 95.000 m². Het heeft het duurzaamheidscertificaat Breeam Very Good ontvangen.

Om 21.00 uur wordt het 11.000 m² grote kunstwerk aan de binnengevel, ontworpen door Arno Coenen en Iris Roskam, geopend. Hoorn des Overvloeds bestaat uit levensgrote afbeeldingen van de verse producten die dagelijks in de Markthal te koop zijn.

Gevarieerd aanbod
De Markthal biedt in 96 versunits en 20 winkel- en horeca-units plaats aan vers- en horecaondernemers, van Rotterdamse ondernemers en marktkooplieden tot gevestigde namen als Schmidt Zeevis, Dudok, Fellini en Wah Nam Hong. Het aanbod dat zij brengen is gevarieerd: van dagverse vis tot bijzonder gevogelte, van cappuccino tot kaas, van Surinaams tot Zaans, van ijscokraam tot streekproducten, van goedkoop tot exclusief.

Het totale retailprogramma bevat 10.000 m², verdeeld over de begane grond, de eerste verdieping en het -1 niveau. Alle winkels zijn food gerelateerd, zoals kook- of wijnwinkels. Op het -1 niveau is een Albert Heijn supermarkt gevestigd.

Corio en Vesteda beleggers
Corio is de belegger voor de versunits en de winkel- en horeca-units. Vesteda is de belegger voor de 102 huurappartementen. De parkeergarage is eigendom van de gemeente Rotterdam en wordt geëxploiteerd door Interparking. ABN AMRO is de financier van de bovenbouw.

Van de versunits en de winkel- en horeca-units is 85% verhuurd. De verwachting is dat de Markthal snel na de opening volledig verhuurd zal zijn.
De woningen variëren van 80 m² tot 300 m², met twee tot vijf kamers. Van de 228 appartementen is 70% binnenkort bewoond: alle huurwoningen zijn verhuurd en er zijn bijna 60 woningen verkocht, waaronder de twee grootste penthouses.

Wereld van smaak
Daarnaast opent in de Markthal een voorproefje van De Wereld van Smaak, het centrum voor educatie, voorlichting, innovatie en beleving op het gebied van vers eten. In de roltrapvide van de Markthal is De Tijdtrap gevestigd, een permanente tentoonstellingsruimte met de archeologische vondsten die zijn opgegraven in de bouwput.

De Markthal is zeven dagen per week open, openingstijden zijn van 10:00 uur tot 20:00 uur (koopavond tot 21:00 uur en zondagen van 12:00 uur tot 18:00 uur). De horecavestigingen zijn langer geopend en de parkeergarage onder de Markthal is 24 uur per dag geopend.

Prijsvraag
In 2004 vroeg de gemeente Rotterdam een zestal ontwikkelaars via een prijsvraag een concept te maken voor een markthal gecombineerd met woningen. Provast won deze prijsvraag met het nu gerealiseerde concept, waarbij woningen en markthal in één gebouw zijn geïntegreerd.

Het ontwerp van architectenbureau MVRDV werd samen met het ontwerpteam bestaande uit INBO architecten, Royal HaskoningDHV, Peutz en Techniplan gerealiseerd. De combinatie Mobilis - Martens en Van Oord heeft voor dit project de parkeergarage gerealiseerd en JP van Eesteren de bovenbouw. De bouw van de Markthal heeft 5 jaar geduurd.