DTZ: Beleggers hebben zelfde risicoperceptie als in 2007

Vastgoedadviseur DTZ verwacht dat het geïnvesteerde volume in Nederlands commercieel vastgoed in 2015 het record van 2007 nadert. Toch is van herstel op deze gebruikersmarkten vooralsnog nauwelijks sprake.

Vastgoedadviseur DTZ verwacht dat het geïnvesteerde volume in Nederlands commercieel vastgoed in 2015 het record van 2007 nadert. Toch is van herstel op deze gebruikersmarkten vooralsnog nauwelijks sprake.

Zo zal de opname van kantoorruimte in 2015 weliswaar 3% hoger uitkomen dan in 2014, maar dat komt niet in de buurt van het opnameniveau van voor de economische recessie. De winkelmarkt heeft te kampen met meer leegstand en met uitzondering van sommige A-locaties is van een toenemende vraag geen sprake. De vraag naar hoogwaardig logistiek vastgoed neemt wel toe.

Dit blijkt uit onderzoek van DTZ Zadelhoff. Ieder kwartaal meet de vastgoedadviseur het beleggersvertrouwen en deze indicator kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op de hoogste score ooit gemeten. 'Het blijkt dat circa 70% van de beleggers positief is over de ontwikkelingen op de Nederlandse vastgoedmarkt, aldus Frans van Toor, als partner bij DTZ Zadelhoff verantwoordelijk voor Capital Markets.

De ontwikkelingen geven aan dat de toenemende dynamiek op de beleggingsmarkt niet wordt veroorzaakt door een opleving van de gebruikersmarkten. Van Toor: 'Het is aannemelijker dat de groei is te danken aan het inprijzen van de risico’s, de lage rentestand en het feit dat beleggers momenteel voldoende vertrouwen hebben het door hen gewenste rendement op vastgoed te kunnen realiseren.'

In de eerste drie kwartalen in 2015 is € 7,1 mrd geïnvesteerd en daarmee ligt het net boven het volume van dezelfde periode in 2014. Alleen in de eerste drie kwartalen van 2007 lag het investeringsvolume hoger. Wanneer een aantal grote transacties dat momenteel boven de markt hangt doorgang vindt, kan het record worden gebroken. De investeringsdruk die veel beleggers voelen, het feit dat vastgoed aantrekkelijk is geprijsd en de gunstige financieringsvoorwaarden zorgen voor veel interesse in Nederlands vastgoed. 60% van de beleggers verwacht dat de aanvangsrendementen het komende kwartaal verder zullen verscherpen.

De huidige risicoschatting lijkt sterk op die in 2007. Nu de economie weer groeit en het sentiment positief is, worden vooral risico’s die direct verband houden met de beleggingsmarkt geïdentificeerd. De ontwikkelingen op de gebruikersmarkt worden minder als een risico gezien.