ACHTERGROND ‘Factory Outlet in Halfweg nog steeds haalbaar’

HALFWEG - Ondanks het afhaken van MAB als mede-ontwikkelaar is de realisatie van een factory outlet centre in Sugar City in Halfweg nog steeds haalbare kaart. Internationaal is er zeker belangstelling om te investeren, maar de vergunningaanvraag via de provincie Noord-Holland verloopt moeizaam.

HALFWEG - Ondanks het afhaken van MAB als mede-ontwikkelaar is de realisatie van een factory outlet centre in Sugar City in Halfweg nog steeds haalbare kaart. Internationaal is er zeker belangstelling om te investeren, maar de vergunningaanvraag via de provincie Noord-Holland verloopt moeizaam.

Dat is in de markt te beluisteren. Gisteren werd bekend dat het Spaanse Neinver het 50% deel van MAB in hun joint venture voor de realisatie van outlet centres in Europa heeft overgenomen. In Nederland waren MAB en Neinver beide betrokken bij de ontwikkeling van Sugar City in Halfweg. Door de overname van het restbelang is Neinver volledig eigenaar van de joint venture geworden.

Binnen de retailbranche en bij omliggende gemeenten zijn de plannen voor het foc van zo’n 25.000 m² omstreden, maar er ligt al jaren een bestemmingsplan en het is mogelijk om te bouwen. De Cobraspen Groep is nog steeds 100% eigenaar van de gronden waarop The Style Outlet gebouwd moet worden. In 2012 bereikten Neinver en MAB met Cobraspen - uiteraard onder voorwaarden - overeenstemming over de aankoop van grond waar de voormalige suikerfabriek CMS heeft gestaan.

Geknokt maar verloren
In 2009 is er goedkeuring gegeven aan het bestemmingsplan dat de ontwikkeling van het gebied mogelijk maakt. Er is toen door winkeliers tot aan de Raad van State geknokt om aanpassingen van het bestemmingsplan tegen te houden. Het pakte voor de tegenstanders slecht uit en de strijd werd verloren.

Aanvankelijk waren MAB en Neinver van plan vorig jaar te starten met de bouw van The Style Outlets, maar de aanvraag van de bouwvergunning verloopt moeizaam. Wat waarschijnlijk niet hielp, was het feit dat er herfst vorig jaar een Bibob-procedure werd gestart naar aanleiding van een subsidieaanvraag door Cobraspen voor het opknappen van de oude kalkoven op het terrein van Sugar City. De wet Bibob maakt het mogelijk om aanvragers van subsidies of vergunningen te toetsen op hun integriteit. De uiteindelijke uitslag van die procedure is niet bekend. Gelet op de privacygevoelige gegevens in het advies rust op iedereen die hierover de beschikking krijgt een geheimhoudingsplicht.

Buitenlandse belangstelling
Dat factory outlets in Nederland zich mogen verheugen in buitenlandse belangstelling bewees eerder dit jaar de aankoop van Bataviastad door MeyerBergman voor € 102 mln. MeyerBergman heeft met de familie Meyer (oprichters MAB) weliswaar Nederlandse wortels, maar opereert vanuit Londen met een internationale retailportefeuille.

Hoewel de omzetten in de retailsector mede vanwege internetverkopen onder druk staan, is er nog steeds groei in het FOC-segment, dat meer inspeelt op beleving en vrije tijd.

Eerder werd het project Rosada in Roosendaal door CBRE Global Investors verkocht aan een buitenlandse partij en werd Designer Outlet Roermond - bezit van McArthur Glen - verder uitgebreid met een nieuwe fase.

Weggestemd
Medewerking van de provincie is essentieel. De druk van tegenstanders van factory outlet centres, ook te vinden bij retailbeleggers met bestaande belangen, is de afgelopen jaren fors toegenomen. Het nieuwe initiatief Bleizo in Zuid-Holland werd in 2012 op het laatste moment door Provinciale Staten weggestemd.

Ook de provincie Noord-Holland liet in 2013 zijn tanden zien. Gedeputeerde Staten zetten een streep onder de plannen voor de gemeente Velsen voor de ontwikkeling van Fun Village te Velsen. Het ging om een Factory Outlet met een hotel, casino, discotheek en een ‘Adventure Park’. De provincie wees de ontwikkeling van Fun Village mede naar de prullenmand met oog op de marktruimte in de regio, die kan worden opgevuld door een factory outlet centre in Sugar City.