OTB: bouwsparen leidt tot beter functionerende woningmarkt

Een nieuw systeem om te sparen voor een huis in plaats van te lenen leidt tot een beter functionerende Nederlandse woningmarkt. Dat stelt onderzoeksinstituut OTB in een onderzoek naar bouwsparen in opdracht van SNS Bank.

Een nieuw systeem om te sparen voor een huis in plaats van te lenen leidt tot een beter functionerende Nederlandse woningmarkt. Dat stelt onderzoeksinstituut OTB in een onderzoek naar bouwsparen in opdracht van SNS Bank.

In Nederland wordt vooral door starters voor de aankoop van een woning veelal een hypotheek afgesloten voor het volledige aankoopbedrag of meer. Dit is een risico gebleken als de woning in waarde daalt of als de eigenaar in financiële problemen komt.

De overheid neemt maatregelen die ervoor zorgen dat kopers niet langer een woning kunnen aanschaffen zonder inbreng van eigen geld. Zo gaat de maximale hypotheek de komende jaren omlaag totdat deze in 2018 nog maar maximaal 100% van de woningwaarde bedraagt. Dit betekent dat de woningkoper de bijkomende kosten zelf moet financieren.

Stimulans overheid
Bouwsparen kan volgens de onderzoekers een belangrijke bijdrage leveren aan het realiseren van een structurele overgang van een op lenen naar een op (meer) sparen gericht financieringssysteem voor de koopsector.

Dit geldt met name als de overheid sparen voor de eigen woning stimuleert, bijvoorbeeld via een premie. Bij bouwsparen leggen de Nederlanders zelf spaargeld opzij voor de aanschaf van een woning en krijgen daarmee het recht om eenzelfde bedrag te lenen tegen een lage rente. Het gespaarde geld en de daaraan gekoppelde lening gelden samen als eigen inbreng voor het afsluiten van een hypotheek bij een bank.

Beter voor bankbalans
Bouwsparen heeft volgens OTB veel voordelen. 'Het leidt tot een grotere stabiliteit op de woningmarkt, het levert een kostenvoordeel op voor zowel de koper als de overheid, het verlicht de balansen van de bank, kanaliseert aanwezig spaargeld richting de woningmarkt en maakt het aantrekkelijk om al op jonge leeftijd voor een woning te sparen. Alle reden dus om, net als in een aantal andere Europese landen al decennia lang het geval is, Bouwsparen in Nederland een kans te geven.'