Minister Stef Blok voorziet meer buitenlandse aankopen

Minister Blok (Wonen) denkt, na een serie successen de afgelopen tijd, meer buitenlandse investeerders voor Nederlandse huurwoningen in het middensegment aan te kunnen trekken.

Minister Blok (Wonen) denkt, na een serie successen de afgelopen tijd, meer buitenlandse investeerders voor Nederlandse huurwoningen in het middensegment aan te kunnen trekken.

Hij verwacht dat buitenlanders instappen in combinatie met lokale ontwikkelaars en beleggers. Ook denkt hij dat corporaties nog contigenten woningen op de markt zullen brengen. Wel verwacht hij dat deze relatief kleiner zullen zijn dan de afgelopen tijd met de gedwongen verkopen, onder meer van Vestia aan het Duitse Patrizia.

Dit zei de minister gisteren op een PropertyEU Investment Meeting in Londen, waarbij de vier grote steden hun belangrijkste projecten presenteerden voor een zaal met 150 deelnemers, waarvan 60% buitenlandse investeerders.

Op de bijeenkomst bleek dat de voornaamste zorg voor buitenlandse beleggers niet het product huurwoningen is, dat op grote belangstelling kan rekenen, maar de liquiditeit van de markt. De minister erkende dat hij corporaties niet kan verplichten te verkopen.

Blok heeft wel een sturingsinstrument in handen in de vorm van de verhuurdersheffing. Hij kan dit instrument mogelijk gaan inzetten indien corporaties zich niet houden aan hun sociale taak. Belangrijk is volgens de minister dat de vraag- en aanbodverhoudingen op de vrije huurmarkt worden hersteld. Uit een rapport van de Amsterdam School of Real Estate van vorige week bleek dat er voor de doelgroep van vrije huurwoningen van 1,6 mln huishoudens in Nederland 439.000 huurwoningen beschikbaar zijn.

Het Financieele Dagblad meldde vandaag dat gemeenten niet meewerken omdat zij liever grond beschikbaar stellen voor koopwoningen.

Een uitgebreid verslag over de Investment Meeting vindt u op de PropertyEU-website en in PropertyEU Magazine.