Staedion behaalt resultaat van -€ 12 mln

AMSTERDAM - Het nettoresultaat van Staedion over 2013 is inclusief de ongerealiseerde marktwaarde mutaties van het bezit, uitgekomen op -€ 11,8 mln.

AMSTERDAM - Het nettoresultaat van Staedion over 2013 is inclusief de ongerealiseerde marktwaarde mutaties van het bezit, uitgekomen op -€ 11,8 mln.

Dit is een verbetering van het resultaat ten opzichte van 2012 met € 16 mln.

Het eigen vermogen van de Stichting blijft met € 1,4 mrd nagenoeg gelijk. Het vreemd vermogen neemt met € 56 mln toe tot circa € 1,8 mrd als gevolg van de investeringen en de fusie met Stichting Woonformatie Ypenburg (SWY).

Staedion heeft over 2013, in lijn met de meeste corporaties, haar huren verhoogd met gemiddeld anderhalf procent boven inflatie. In 2013 sloten 3290 huurders een nieuw huurcontract af. Driekwart van deze nieuwe huurders valt in de primaire doelgroep voor de corporaties. In totaal bezit Staedion nu ruim 35.000 woningen en circa 4000 overige objecten, zoals winkels en bedrijfsruimten.

De ingezette besparingen op personeelskosten en bedrijfslasten zorgden ervoor dat de in 2013 voor het eerst geheven verhuurdersheffing en saneerdersheffing konden worden gecompenseerd. Bij nagenoeg gelijkblijvende bedrijfsopbrengsten is het operationeel bedrijfsresultaat verbeterd tot € 37 mln (2012 € 35 mln).

In lijn met het huidige kabinetsbeleid heeft Staedion in haar meerjarenperspectief rekening gehouden met de oplopende verhuurdersheffing en saneerdersheffing in de komende jaren. Om de betaalbaarheid van woningen te garanderen zal de huuropbrengst onder druk komen staan en zal de ingezette besparing op bedrijfslasten worden voortgezet. Door continuering van een evenwichtig financieel beleid zal Staedion haar primaire doelstellingen echter kunnen blijven waarborgen. In 2013 is een eenmalige voorziening van ruim € 6 mln voor reorganisatiekosten genomen.

Staedion heeft in 2013 541 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Daarvan zijn 341 woningen bestemd voor de sociale verhuur, 154 voor de vrijesectorwoningen en 46 voor de verkoop. Staedion leverde daarnaast 11.630 m² bedrijfsonroerendgoed op. Dit betreft een nieuwbouwinvestering van ruim € 91 mln.

In mei 2013 heeft Staedion de fusie met de Stichting Woonformatie Ypenburg (SWY) gerealiseerd. De toegelaten instelling, met vier participanten waaronder Vestia, kon door hoge financieringslasten in 2012 niet meer op eigen kracht voldoen aan de financiële eisen van Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) en Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Staedion besloot de sociale huisvesting op Ypenburg veilig te stellen voor de kernvoorraad en heeft het aandeel van de overige participanten overgenomen. De overname betrof 3000 bestaande woningen en 450 woningen in aanbouw. Daarnaast is ruim 8000 m² bedrijfsonroerendgoed toegevoegd aan het bezit van Staedion. De fusie met de Stichting Woonformatie Ypenburg (SWY) werd succesvol voltooid.

Staedion gaf in 2013 ruim € 32 mln uit aan planmatig onderhoud. Daarnaast gaf Staedion € 16,5 mln uit aan service- en mutatieonderhoud. De totale uitgave onderhoud is € 49 mln, inclusief de extra uitgave op het gebied van de vervanging van cv-installaties. Dit is nagenoeg gelijk aan het niveau van 2012.