Heijmans boekt € 15 mln verlies in eerste halfjaar

Heijmans heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies geboekt van € 15 mln. In dezelfde periode vorig jaar was nettoresultaat € 8 mln negatief. De koers van de beursgenoteerde bouwonderneming stond rond 's middags op ruim 11% verlies.

Heijmans heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies geboekt van € 15 mln. In dezelfde periode vorig jaar was nettoresultaat € 8 mln negatief. De koers van de beursgenoteerde bouwonderneming stond rond 's middags op ruim 11% verlies.

De bouwonderneming wist de afgelopen zes maanden 746 woningen te verkopen, beduidend meer dan tijdens het eerste halfjaar van 2014 (482 woningen). Het aantal verkochte woningen aan particulieren is meer dan verdubbeld tot 565. De forse verbetering van het resultaat bij Vastgoed en Woningbouw weegt echter niet op tegen lagere resultaten Nederlandse infra-activiteiten.

Heijmans zegt nog steeds last te hebben van de crisis in de bouwsector. Volgens ceo Bert van Els blijft het resultaat van de Nederlandse infra-activiteiten meer achter dan eerder aangenomen. 'Aangekondigde maatregelen zijn geïmplementeerd, maar de effecten hiervan zijn nu financieel nog niet zichtbaar. Ook weegt het verbeterde margepotentieel van nieuw verworven projecten en service-activiteiten niet op tegen magere condities van langlopende projecten die nog niet zijn afgerond. In een turbulente markt opereert Heijmans met een solide solvabiliteit en binnen de kaders zoals afgesproken met financiers. Het is duidelijk dat de operationele resultaten moeten verbeteren. Dit heeft de hoogste prioriteit, waarbij ik er alle vertrouwen in heb dat dit in het tweede halfjaar zichtbaar gaan worden.'

De omzet kwam in het eerste halfjaar van 2015 uit op € 922 mln (H1 2014: € 823 mln). De orderportefeuille is vrijwel gelijk gebleven en heeft nu een waarde van € 2,2 mrd. Ook de solvabiliteit is vrijwel onveranderd en ligt op 29%. De nettoschuld bedraagt ultimo juni 2015 € 108 mln (1e halfjaar 2014: € 99 mln).

De omzet van de vastgoedactiviteiten is € 126 mln, met een operationeel resultaat van € 4 mln (eerste helft 2014: € 61 mln en € 1 mln negatief). Woningbouw rapporteert een omzet van € 158 mln en een resultaat van € 3 mln (eerste helft 2014: € 92 mln en € 3 mln negatief).

De verwachting is dat het segment Wonen de komende tijd verder zal groeien in omzet en resultaat, waarmee een duidelijke stap wordt gezet naar betere tijden. Ook de orderportefeuille biedt volgens de bouwer perspectief. Heijmans verwacht over 2015 een verbetering van het operationeel resultaat te realiseren op weg naar herstel van de winstgevendheid.

Gerelateerde artikelen: