Heijmans verkoopt 89% meer woningen

Heijmans heeft in de eerste 9 maanden van 2015 89% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Terwijl Wonen het goed doet, blijven de marges bij Utiliteit onder druk staan en blijft Infra Nederland ondermaats.

Heijmans heeft in de eerste 9 maanden van 2015 89% meer woningen verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Terwijl Wonen het goed doet, blijven de marges bij Utiliteit onder druk staan en blijft Infra Nederland ondermaats.

Heijmans durft nog geen winstverwachting over 2015 uit te spreken: bij Infra zijn er discussies met opdrachtgevers over meerwerk en verdeling van risico's die het resultaat zullen beïnvloeden. Wel verwacht Heijmans binnen de bankconvenanten te blijven. Heijmans stuurt bij alle divisies op het alleen inschrijven op projecten met gezonde marges en aanvaardbare risico's.

Omzet over de eerste 9 maanden is 9% hoger dan over dezelfde periode in 2014. De orderportefeuille is per eind september iets gekrompen naar circa € 2,1 mrd (eind juni 2015 € 2,2 mrd).

Bij Vastgoed en Woningbouw was in het derde kwartaal sprake van een forse stijging van de omzet en een verbetering van het operationeel resultaat ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. Het aantal verkochte woningen in de eerste 10 maanden van dit jaar kwam uit op 1399 ten opzichte van 742 in dezelfde periode vorig jaar. 951 (68%) daarvan zijn verkocht aan particulieren.
De vraag naar betaalbare, snel te realiseren woningen voor specifieke doelgroepen groeit. Heijmans speelt daarop in met conceptwoningen die een snelle time-to-market hebben en aantrekkelijke prijsstelling.

In oktober werd met de gemeente Den Haag en Duitse belegger Patrizia een intentieovereenkomst getekend voor de ontwikkeling en bouw van 600 woningen en een parkeergarage in Den Haag Zuid. Ook tekende Heijmans met Aventicum recent een overeenkomst voor de ontwikkeling en renovatie van 252 appartementen, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling van Kanaleneiland in Utrecht. De tweede fase van de transformatie van de Parooltoren en Trouwgebouw tot Student Hotel in Amsterdam vordert gestaag en wordt begin 2016 afgerond. De transformatie van het Wijnhavenkwartier en de herontwikkeling van Het Plein van Leiden verlopen volgens plan.

Bij Utiliteit was in het derde kwartaal sprake van een iets hogere omzet waarbij de overall marges nog onder druk blijven staan. Lopende interne verbetertrajecten zijn erop gericht projecten te verwerven met voldoende margepotentieel en tegenvallers in de realisatie te voorkomen door risico's op het gebied van ontwerp en engineering te beheersen. De eind vorig jaar aangekondigde reorganisatie bij Utiliteit zal in het vierde kwartaal afgerond worden.
Services, waarin de beheer- en onderhoudsprojecten van Utiliteit zijn ondergebracht, laat een positieve ontwikkeling zien. Zeer recent heeft Services een nieuw integraal beheer contract verworven voor beheer en onderhoud van datacenters en kantoren. Het aandeel van Services in de totale omzet van Utiliteit is ongeveer 40%.

De omzet van Infra in het derde kwartaal lag lager dan in dezelfde periode in 2014. Bij Infra in Nederland blijven de resultaten tot dusver ondermaats, zoals eerder gemeld als gevolg van aanhoudende verliezen bij vijf tot tien grotere projecten die in eerdere jaren zijn aangenomen. Op deze verlieslatende projecten tezamen wordt over het gehele jaar 2015 circa € 90 mln omzet geproduceerd.

Bij Infra is de procesbeheersing aangescherpt en wordt een strikt tenderbeleid gevoerd waarbij margeverbetering centraal staat. Bij de regionale projecten en onderhoud- en beheercontracten, die circa 40% van de omzet bij de Nederlandse infra activiteiten bedragen, zijn de eerste resultaten daarvan zichtbaar.