Provincie Zuid-Holland tegen Decathlon in Den Haag en Schiedam

Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft zich tegen de komst van de Franse sportketen Decathlon op Forepark in Den Haag en Harga Noord in Schiedam gekeerd.

Provinciale Staten van Zuid-Holland heeft zich tegen de komst van de Franse sportketen Decathlon op Forepark in Den Haag en Harga Noord in Schiedam gekeerd.

Een meerderheid van Provinciale Staten vindt het concept van 'Try and Buy' niet bijzonder genoeg om af te wijken van de regels. Bovendien komen de bestaande winkelcentra te veel onder druk te staan. Voor de vestiging van de Decathlon is een ontheffing van het bestemmingsplan nodig. Die wil de Provincie niet verlenen, omdat er voldoende ruimte is in bestaande winkelcentra.

De gemeente Den Haag overweegt naar de Raad van State te stappen om de weigering van een ontheffing aan te vechten. Dat liet wethouder wethouder Karsten Klein tegenover Omroep West weten. Schiedam wil opnieuw in gesprek met de Provincie.

Het concept Sportexperience van de Franse keten Decathlon biedt klanten de mogelijkheid om zowel binnen als buiten artikelen uitgebreid uit te proberen. De Decathlon op Forepark, het nieuwe bedrijventerrein in de oksel van de A12 en de A4, zou 9000 m² groot worden. Die in Schiedam zou een vloeroppervlakte krijgen van 7000 m². De grond van beide locaties zijn eigendom van de gemeente.

Het zouden de eerste vestigingen in Zuid-Holland zijn. De keten heeft momenteel al 5 winkels in Nederland, de onlangs geopende vestigingen in Apeldoorn en Leeuwarden en in Kerkrade, Best en Amsterdam Zuidoost (ArenaPoort). Gemeente Hengelo stemde in 2012 tegen een nieuwe vestiging.

Het is niet de eerste keer dat Zuid-Holland een stokje voor een grootschalige retailontwikkeling steekt. In 2012 stemde de Provincie tegen het plan voor een Factory Outlet Centre tussen Zoetermeer en Bleiswijk, op grond van de gemeente Lansingerland. Het door Stable International en Forum Invest ontwikkelde modewinkelcentrum had een omvang moeten krijgen van 20.000 m². Een meerderheid in de Provinciale Staten had er geen vertrouwen dat het FOC zich voldoende zou onderscheiden van de bestaande detailhandel in Zoetermeer en Lansingerland. Ook vreesde men voor het voortbestaan van veel winkeliers in de omgeving.