Versplinterd eigendom bemoeilijkt V&D-onderhandelingen

De 62 warenhuizen van V&D zijn in handen van een heterogene groep beleggers, met verschillende belangen. Voor beleggers op de A1-locaties zijn alternatieve huurders te bedenken, maar dat ligt heel anders voor met name particuliere beleggers in plaatsen als Den Helder, Purmerend, Weert, Oss, Veenendaal of Sittard-Geleen.

De 62 warenhuizen van V&D zijn in handen van een heterogene groep beleggers, met verschillende belangen. Voor beleggers op de A1-locaties zijn alternatieve huurders te bedenken, maar dat ligt heel anders voor met name particuliere beleggers in plaatsen als Den Helder, Purmerend, Weert, Oss, Veenendaal of Sittard-Geleen.

Dat blijkt uit een analyse van PropertyNL Research van de eigendomsverhoudingen binnen het in zwaar weer verkerende warenhuisconcern V&D. De tegengestelde belangen van de eigenaren van de V&D panden maakt het niet gemakkelijk tot afspraken te komen. Partijen gaan uit van verschillende scenario’s en ook de financiële slagkracht van eigenaren speelt een belangrijke rol. Bij een particuliere eigenaar in een secundaire stad heeft een mogelijke déconfiture van V&D veel zwaardere gevolgen voor de waarde van het pand dan op een A1-locatie in één van de grote steden.

Op initiatief van Cushman & Wakefield kwamen gisteravond een groot aantal eigenaren van V&D-warenhuizen en vertegenwoordigers van V&D en Sun Capital in Amsterdam bij elkaar gekomen. In de informatiesessie gaven V&D en Sun Capital uitleg en toelichting over de huidige situatie en de stappen die zij de laatste dagen hebben ondernomen. Daarnaast deelden nationale en internationale retailspecialisten van Cushman & Wakefield hun kennis en expertise. Aanwezigen kwamen overeen voorlopig geen nadere mededelingen te doen naar aanleiding van deze informatiebijeenkomst.

Uit het onderzoek van PropertyNL blijkt dat IEF Capital de belangrijkste vastgoedpartij is waarmee de eigenaren van V&D te maken hebben. IEF is eigenaar van belangrijke V&D-vestigingen in Amsterdam (Kalverstraat), Den Haag, Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht. Verder bezit IEF V&D-panden in Alkmaar, Beverwijk en Venlo.

De Amsterdamse hoofdvestiging van V&D, tussen Kalverstraat en Rokin, is in handen van IEF Capital, dat het bezit deelt met Bouwfonds. De combinatie nam het pand in 2005 over van de toenmalige uitbater, Maxeda.

Een belangrijke belegger in V&D-panden is ASR vastgoed vermogensbeheer dat eigenaar is in Amstelveen, Assen, Bergen op Zoom, Haarlem (Rivieradreef), Haarlem (Grote Houtstraat) en Leiden. In die laatste stad heeft ASR juist geïnvesteerd in de flagshipstore met Provast.

Daarna volgt een groep beleggers die enkele V&D-vestigingen in bezit hebben: Unibail-Rodamco (Almere, Hilversum), Pensioenfonds Slagersbedrijf (Emmen, Enschede), Syntrus Achmea (Dordrecht, Rotterdam Zuidplein), Elizen Vastgoed (Apeldoorn, Deventer) en Kroonenberg Groep (Kalvertoren Amsterdam, Breda, Meppel). Prowinko is eigenaar de vestigingen in Roermond en Uden. Dat laatste pand moet nog worden geopend.

In Het Financieele Dagblad van vanochtend zegt Max Vorst, bestuursvoorzitter van Prowinki dat hij tien dagen voordat V&D alle pandeigenaren meedeelde voorlopig geen huur te betalen, nog € 1,6 mln heeft overgemaakt aan het concern als investeringsbijdrage.

Daarna volgt een reeks institutionele beleggers en fondsen met één V&D in portefeuille: Bouwinvest (Weert), Vastned Retail (Amsterdam Buikslotermeerplein), Pensioenfonds Openbaar Vervoer (Gorinchem), Wereldhave (Hoofddorp), Spoorwegpensioenfonds (Naaldwijk), Pensioenfonds Metalelekro (Roosendaal) en Allianz (Rotterdam Hoogstraat).

De overige kleine 30 vestigingen van V&D, verspreid over het hele land, zijn in het bezit van een bonte groep particuliere beleggers. Zeker in steden als Doetinchem, Ede, Goes, Gouda, Lelystad of Oss zou er weinig alternatief zijn voor het wegvallen van de V&D in het kernwinkelapparaat. Daar staan tegenover de A1-locaties in Amsterdam, Utrecht, Den Bosch, Leiden, Groningen, Maastricht, Breda, Den Haag, Rotterdam en Haarlem. Die zouden nu al tegen betere condities verhuurd kunnen worden aan nieuwe partijen.