Uitgesloten ontwikkelaars: herijk programma Leidsche Rijn Centrum

De vier consortia die niet mee mochten doen met de tender voor Leidsche Rijn Centrum destijds hebben een brief gestuurd aan het college van Utrecht. Evenals ontwikkelaar ASR en belegger Corio vinden zij dat het winkelprogramma herijkt moet worden.

De vier consortia die niet mee mochten doen met de tender voor Leidsche Rijn Centrum destijds hebben een brief gestuurd aan het college van Utrecht. Evenals ontwikkelaar ASR en belegger Corio vinden zij dat het winkelprogramma herijkt moet worden.

De vier consortia die destijds niet mochten meedoen met de tender voor Leidsche Rijn Centrum hebben een brief gestuurd aan het college van Utrecht. Evenals ontwikkelaar ASR en belegger Corio vinden zij dat het winkelprogramma herijkt moet worden.

Het herijken gaat om het winkelprogramma van 40.000 m². Arno Ruigrok van Multi Vastgoed, een van de ondertekenende partijen: ‘Die tender is gedaan begin 2008. Ondertussen is de wereld veranderd en is dit programma niet meer haalbaar.’

In een eerder stadium hebben ontwikkelaar ASR, belegger Corio en winkelbranchevereniging Inretail al bij de gemeente aangegeven dat het programma van 40.000 m² winkelruimte veranderd moet worden. Er zou slechts één retailer getekend hebben, terwijl de onderbouw al gestart is.

Claims
De gemeente heeft tot nu toe echter niet thuis gegeven. Niet alleen de grondopbrengst van € 118 mln is daarvoor een reden, ook eventuele claims van de ontwikkelcombinaties die uiteindelijk uitgesloten werden van de tender.

In de brief aan het college wordt over claims niet gerept. Ruigrok: ‘Het is van onze kant echt een appel om niet door te denderen en een enorme fout te maken. Er wordt ons ontwikkelaars vaak cowboygedrag verweten. Dat willen we hier voorkomen. Er zijn inmiddels zoveel partijen die hebben aangegeven dat dit geen goed idee is, dat het onverstandig is hier niet naar te luisteren.’

De ondertekenende partijen ING Real Estate/Proper-Stok, AM/AM Real Estate Development, Synchroon/Multi Vastgoed en MAB Development willen over het herijken van het programma een gesprek aangaan met de gemeente.

Ze pleiten voor een duurzame en bestendige oplossing, zonder negatieve gevolgen voor de grondexploitatie van de gemeente. Ook moet de beleggingswaarde worden behouden, niet alleen van te realiseren vastgoed, maar ook van The Wall. Dat winkelcentrum is zeer nabij gelegen, maar staat goeddeels leeg en staat op de balans van Propertize.

Destijds voldeden de vier consortia niet aan de voorwaarden van de gemeente, vooral doordat ze het grondbod van € 118 mln te hoog vonden. Ruigrok: ‘We konden het toen nog niet overzien – Lehman Brothers was nog niet gevallen, maar voelden begin 2008 wel dat de wind ging draaien. Er zaten te veel risico’s in de voorwaarden, waardoor we dachten dat het moeilijk zou zijn een economisch haalbaar plan te realiseren van een goede kwaliteit.’

Geen reactie gemeente
Doordat de vier consortia niet voldeden aan de voorwaarden, werd de combinatie ASR/Vesteda als enig overgebleven partij uiteindelijk de winnaar.

Ruigrok zegt dat partijen die het niet zijn geworden altijd voeling hebben gehouden met het proces en in gesprek zijn gebleven met de gemeente. ‘We hebben regelmatig informeel een vinger aan de pols gehouden, bijvoorbeeld op de Provada. Nu was het echter tijd onze zienswijze langs de officiële weg kenbaar te maken.’

De gemeente heeft nog geen reactie gegeven op de brief.