Huurprijzen op A-winkellocaties in Amsterdam stijgen met 4,8%

De A-winkellocaties blijven goed presteren in Nederland. In Amsterdam stegen de gemiddelde huurprijzen zelfs met 4,8% de laatste twaalf maanden. Dit blijkt uit de EMEA Retail Snapshot Q3 2014 van Colliers International.

De A-winkellocaties blijven goed presteren in Nederland. In Amsterdam stegen de gemiddelde huurprijzen zelfs met 4,8% de laatste twaalf maanden. Dit blijkt uit de EMEA Retail Snapshot Q3 2014 van Colliers International.

Hiermee is Amsterdam, samen met een handvol andere Europese steden, één van de weinigen steden in EMEA waar de huurprijzen zijn gestegen. Op de A-locaties in de overige grote Nederlandse steden zoals Rotterdam, Utrecht en Den Haag bleven de huurprijzen gelijk in de afgelopen 12 maanden. Aanlooplocaties en winkelcentra doen het overigens minder goed. Hier is veel leegstand waar te nemen, wat voor een deel wordt veroorzaakt door de groei van e-commerce. Waar zich op A-locaties met name funstores bevinden, zijn er op de aanlooplocaties vooral retailers met producten die gemakkelijk online zijn te bestellen. Denk bijvoorbeeld aan reizen, elektronica en boeken.

Etienne van Unen, Directeur Retail Colliers International NL: 'Dat de huurprijzen in Amsterdam zijn gestegen komt met name door de groeiende vraag van internationale partijen en een schaarste aan beschikbaar retailvastgoed en grote metrages op A-locaties in Amsterdam. Er is in het centrum weinig ruimte voor nieuwe winkelontwikkelingen. Wanneer er metrages beschikbaar komen dan worden deze direct opgenomen door de markt.'
Een bijvoorbeeld is het voormalige pand van warenhuis Maison de Bonneterie. Dit monumentale pand werd in zeer korte tijd verhuurd aan H&M. Ook in het C&A gebouw aan het Damrak, dat wordt herontwikkeld door Top Vastgoed, werden de nieuw beschikbaar gekomen meters vrijwel volledig opgenomen door Primark, dat het pand nu gaat delen met C&A. 'Internationale partijen moeten in Amsterdam aanwezig zijn met een flagshipstore en hiervoor wordt veel geld vrijgemaakt.'

Buiten Nederland zijn de huurprijzen ook gestegen in steden als Dubai, Madrid, Düsseldorf en Oslo. Oslo leidt de groep met een stijging van 13,6% vanaf het eerste kwartaal dit jaar en 25% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Samen met een flinke stijging van consumentenuitgaven in Noorwegen heeft dit ertoe geleid dat veel internationale retailers zich weer op de Noorse markt hebben gemeld.

Naast de huurprijzen is het investeringsvolume in retail binnen EMEA met 19% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Het totale geïnvesteerd vermogen ligt nu op € 32 mrd, waarvan een derde is geïnvesteerd in het VK gevolgd door Duitsland, Spanje en Frankrijk.