Rijk verkoopt voor € 125 mln in 2014

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vorig jaar voor € 125 mln aan overtollig vastgoed van het Rijk verkocht.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft vorig jaar voor € 125 mln aan overtollig vastgoed van het Rijk verkocht.

In totaal ging het om 160 verkooptransacties, voor het grootste deel van grond (totaal ruim 400 hectare). Er werden 27 gebouwen of complexen verkocht met een totale vloeroppervlakte van circa 300.000 m². Het ging daarbij bijvoorbeeld om voormalige gevangenissen, kantongerechten, kantoren, enkele woonhuizen, een jachthaven en een oude Duitse bunker.

Daarnaast werden in 2014 vier grote kantoorgebouwen verkocht 'onder voorwaarden'. Bijvoorbeeld onder de voorwaarde dat een gemeente akkoord gaat met de plannen van de koper. Als de verkoop van die gebouwen doorgaat, komt de opbrengst in 2015 binnen (totaal € 18 mln, bovenop de zekere € 125 mln).

Daarbovenop bracht het verhuren of verpachten van agrarische grond, het recht om windmolens te plaatsen en bijvoorbeeld de grond onder recreatiewoningen € 88,8 mln op. Uit de verkoop van zand, grind en schelpen kwam € 15,6 mln binnen. De veiling van de huurrechten van tankstations langs rijkswegen leverde € 7,1 mln op. Verder heeft het Rijksvastgoedbedrijf 38 keer grond geruild met een netto opbrengst van € 2,1 mln.