Vastgoed Belang wil dat verkoop Propertize wordt uitgesteld

Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, maakt zich grote zorgen over de verkoop van Propertize.

Vastgoed Belang, de vereniging van particuliere beleggers in vastgoed, maakt zich grote zorgen over de verkoop van Propertize.

Vastgoed Belang verwacht dat particuliere eigenaren van door Propertize gefinancierde panden grote financiële schade zullen oplopen als de Rijksoverheid in 2013 genationaliseerde vastgoedbank nu al weer van de hand doet. Daarom vindt de belangenorganisatie dat de verkoop moet worden uitgesteld.

Na de nationalisatie van SNS Reaal begin 2013 is de vastgoedtak van de bank - verzekeraar afgesplitst en ondergebracht in de NL Financial Investments. Nu de marktomstandigheden zijn verbeterd wil minister Dijsselbloem de vastgoedportefeuille in zijn totaliteit verkopen. Particuliere vastgoedeigenaren met lopende leningen bij Propertize vrezen voor de gevolgen en dringen aan op uitstel.

Durfinvesteerder
Momenteel heeft Propertize zo’n € 4,8 mrd. aan leningen uitstaan waarvan € 1,2 mrd. aan goede leningen. Minister Dijsselbloem wil de verkoop daarvan begin 2016 afronden. Om de opbrengst van de verkoop te optimaliseren verkoopt de minister het pakket als geheel. De koper – mogelijk een durfinvesteerder of buitenlandse bank – zal op korte termijn winsten willen binnenhalen door verkoop van het onderliggende vastgoed.

Ook vastgoedeigenaren die keurig aan hun rente- en aflossingsverplichtingen voldoen worden daarvan de dupe, stelt Co Koning, directeur Vastgoed Belang. 'Na afloop van de rentetermijn wordt de Loan to Value omhoog bijgesteld en zal de eigenaar geld bij moeten storten. Is dat geld er niet, dan volgt executoriale verkoop met een discount van 40%-60%. Ook grote, gezonde vastgoedmaatschappijen dreigen dan fikse financiële schade te leiden of zelfs onderuit te gaan, terwijl zij nu positieve rendementen behalen. En dat is heel wrang. De kosten voor het verminderen van staatsgaranties waar minister Dijsselbloem op uit is, worden zo afgewenteld op particuliere eigenaren.'

Geduld
Propertize leed in 2014 bovendien een nettoverlies van € 49 mln. Dat is een flinke verbetering van € 774 mln. ten opzichte van 2013. Koning: 'Propertize begint dus langzaamaan uit te zieken en de markt trekt aan. Door geduld te betrachten wordt onnodige financiële schade voor particuliere vastgoedeigenaren voorkomen. De winsten die bij verkoop van het pakket nu aan een koper worden weggegeven zouden op termijn zelfs de Staat ten goede kunnen komen.'

Maatschappelijk belang
De Staat heeft tevens een maatschappelijke verantwoordelijkheid, stelt Vastgoed Belang. 'De economische schade en de financiële gevolgen van faillissementen, die kunnen volgen op de verkoop van Propertize op korte termijn, zullen deels ook de Staat raken', aldus Koning. 'Voor de potentiele koper van het pakket geldt dat niet. Deze ontwrichtende werking moet worden meegewogen. Daarnaast zijn er nu al zeer weinig vastgoedfinanciers op de Nederlandse markt. Als Propertize permanent weg valt, blijven er slechts vier over. Dat betekent minder concurrentie en te hoge rentes. Daar is de klant de dupe van en daarmee de Nederlandse vastgoedsector, die het al zwaar genoeg heeft.'

Met een aantrekkende markt zal het negatieve effect van een verkoop volgens Vastgoed Belang op termijn grotendeels gecompenseerd worden en zou het zelfs kunnen lonen de oorspronkelijke activiteiten van Propertize voort te zetten, inclusief het verstrekken van nieuwe leningen.